Як правильно вибрати медичний одяг?

Робочий медичний одяг, а саме його зручність та вигляд, сьогодні потребує особливої уваги, адже більшість традиційних костюмів та халатів для медичних працівників не відповідають сучасним вимогам. Тож як обрати якісний робочий одяг для медперсоналу?

Минули ті часи, коли медичні сестри носили темні сукні з білими манжетами та нарукавниками. Нині єдиним спецодягом медичних працівників усього світу став білий халат як символ найгуманнішої професії.

Проте професіоналізм не забороняє виглядати стильно. Дизайнери постійно створюють цілі колекції медичного одягу, що не тільки дуже естетичний, а й проектується відповідно до основних параметрів зручності та довговічності.

Медичний одяг — це професійний одяг персоналу закладів охорони здоров’я. Відповідно до специфіки роботи лікарів та середнього/молодшого медичного персоналу до нього висуваються особливі вимоги. Він має:

  • бути виготовленим із крововідштовхувальних тканин;
  • бути зручним у використанні, не сковувати рухів;
  • бути антистатичним;
  • легко піддаватися дезінфекції.

Як правильно вибрати медичний одяг?  Читайте про "Дезінфекція та стерилізація в стоматології: досвід практика"

Вибір тканин та оцінка крою медичного одягу

Найперше, що потрібно зробити при купівлі медичного одягу, — перевірити матеріал, з якого він виготовлений.
Звичайно, існує чимало матеріалів, які мають достатньо презентабельний вигляд і при цьому дають змогу зекономити на забезпеченні медичного персоналу новим одягом. Проте практика показує, що така продукція не зручна у використанні та не довговічна.
Перевірте, чи відповідають хірургічні костюми основним вимогам: чи є у них достатня вентиляція та чи не перешкоджають використані тканини випаровуванню вологи. Невідповідність одягу цим вимогам заважатиме лікарю зосередитися на своїй роботі, а проведення довготривалих операцій взагалі стане неможливим.

Тканина для медичного одягу 

З усіх матеріалів, які сьогодні використовують для пошиття медичного одягу, варто зупинитися на бавовні. За відносно невисокої ціни цей матеріал має всі необхідні властивості, а також вельми довговічний.
Вироби з бязі є більш дешевим варіантом, порівняно з бавовною. Така тканина також «дихає», дуже легка, проте за нею значно важче доглядати. Одяг із бязі не слугуватиме вам довго, тому економія при його купівлі є доволі сумнівною.
Наступним етапом після визначення типу матеріалу є оцінка крою. Всі шви мають бути рівними та акуратними, без економії ниток (зверніть увагу на проміжок між стібками). На одязі мають бути як мінімум дві великі кишені, найліпше — квадратної форми (для зручності у використанні).
Медичні халати, як правило, застібаються за допомогою гудзиків, проте нині є чимало моделей із липучками та блискавками, що за зручністю не поступаються попередньому варіанту.

Як правильно вибрати медичний одяг?  Читайте: "Комісія з інфекційного контролю: положення та плани роботи"

Колір медичного одягу

Отже, якщо матеріал та крій вас влаштовують, саме час обрати колір медичного одягу. Традиційно люди звикли бачити медичних працівників у білому одязі, проте останнім часом кольорова гамма стала менш одноманітною. Зокрема, у хірургії та реанімації уже кілька десятиліть використовують форму іншого кольору. Інший персонал закладів охорони здоров’я почав перевдягатися у більш веселі відтінки відносно нещодавно.
Медичний спецодяг є важливою складовою іміджу представника цієї професії. Сьогодні халати чи костюми медичного персоналу можуть мати будь-який світлий відтінок. Головне, щоб вироби були якісними, відповідали встановленим вимогам та личили своїм власникам.

Характеристика кольорів медичного одягу

Колір

Характеристика

Традиційний білий

Зазвичай асоціюється з абсолютною чистотою та відсутністю мікробів. Викликає довіру у пацієнтів, що значною мірою посприяло його популярності у закладах охорони здоров’я. Також він пасує абсолютно всім людям, особливо ― смуглявим. Уникати сніжно-білого кольору варто лише тим, у кого занадто бліда шкіра

Зелений різних відтінків

Загальновідомо, що зелений колір має заспокійливу дію, саме тому він посідає друге за популярністю місце у закладах охорони здоров’я. Темно-зелений та ніжно-зелений ідеально підходять світловолосим і тим, у кого очі зеленого, сірого та блакитного кольорів

Небесно-блакитний

Пасує людям з волоссям світлих відтінків (але не рудим), надає молодшого вигляду. Такий колір асоціюється з лагідністю, інтелігентністю та освіченістю. Брюнети та шатени можуть сміливо купувати медичний одяг більш насиченого блакитного чи синього кольору

Ніжно-рожевий

Такий колір халата чи костюма пасує білявим та світло-русим медичним сестрам. Він найліпше підходить для дитячих відділень. Адже для малюка, який опинився в новому місці без батьків, особливе значення має довіра до медичного персоналу. Саме рожевий колір демонструє дружелюбність, материнську опіку

Дуже стильними є білі халати із вставками іншого кольору. Надзвичайно привабливо виглядає медичний одяг помаранчевого, персикового, фіалкового, бірюзового, бузкового та василькового відтінків. Головне, щоб вони не були занадто яскравими, потрібно надавати перевагу пастельним тонам.

Як правильно вибрати медичний одяг?  Читайте та завантажте "Форми рецептурних бланків"

Логотип мед.закладу на формі персоналу 

Важливою складовою медичного одягу в деяких закладах охорони здоров’я є логотип цього закладу, медичного засобу (на правах реклами) чи спонсора. Найпопулярнішим способом нанесення зображення є вишивка, хоча на сьогодні загальнодоступним є і кольоровий друк на тканині. Також можна спробувати кольорову аплікацію та термонаклейки, проте нанесення у такий спосіб може зіпсуватися внаслідок прання. До того ж, вишиті логотипи більш яскраві та стильні.

Насамкінець, естетичний та привабливий зовнішній вигляд медичного працівника залежить не тільки від кольору одягу, а й від правильно підібраного розміру, цікавого фасону, тканини, якості крою. Тому перед придбанням товару переконайтеся, що він ідеально підходить за всіма наведеними вище параметрами. І пам’ятайте одне із основ-них правил успішної людини: одягатися потрібно відповідно не до тієї посади, яку ви обіймаєте, а тієї — яку прагнете обіймати.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді