Як розроблювати локальні протоколи?

З чого почати розробку локального протоколу? Яка структура цього документу? Які заклади повинні розроблювати такі протоколи та протягом якого строку? Читайте у статті!

Локальний протокол розроблюється  на основі уніфікованого клінічного протоколу та інструкцій, які діють всередині медичного закладу. Під час розробки локального протоколу вкрай важливо враховувати ті матеріальні і ресурсні можливості, які є у закладу.

Як розроблювати локальні протоколи?Читайте, як заповнювати "Журнал предметно-кількісного обліку лікарських засобів: зразок"

 

Затверджує порядок розробки локальних протоколів наказ  МОЗ «Про створення та впровадження медико­технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги в системі Міністерства охорони здоров’я України» від 28.09.2012 № 751.

Як розроблювати локальний протокол?

Щойно у реєстрі медико-технологічних документів з’являється  затверджений уніфікований клінічний протокол, керівник медичного закладу видає наказ про зібрання робочої групи, яка протягом наступних 3-х місяців повинна почати роботу над розробкою локального протоколу. Сьогодні розроблені мультидисциплінарні уніфіковані клінічні протоколи, які можна адаптувати і застосовувати в закладах і первинної, і третинної медичної допомоги. Тому саме їх і потрібно брати за основу під час розробки локального протоколу в будь-якому медичному закладі.

 

Як розроблювати локальні протоколи?Читайте: "Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді"

 

Зміст локального протокола:

  • Заходи щодо діагностування, лікування, профілактики
  • Персонал, який буде здійснювати ці заходи: вказують посаду працівника, структурний підрозділ медичного закладу, контакти
  • Індикатори якості медичної допомоги
  • Строки виконання передбачених заходів.  

!Важливо: У протокол потрібно внести всі заходи, передбачені уніфікованим клінічним протоколом, на вживання яких у закладу є можливості та ресурси.

Якщо метод лікування, який застосовується у закладі, відрізняється від методу, який затверджений у стандарті, то робоча група вносить зміни у основні частини протоколу і подає відповідні письмові пояснення необхідності внесених змін.

Як розроблювати локальні протоколи?Читайте про "Проведення клінічних досліджень лікарських засобів: укладання договору"

Розробка локальних протоколів повинна здійснюватися у кожному медичному закладі незалежно від його форми власності. Разом з тим, і приватний, і комунальний, і державний медзаклад повинен погодити  адаптовані протоколи з відповідними підрозділами державних адміністрацій у сфері охорони здоров’я, щоб вони могли здійснювати координацію роботи медичних закладів на підвідомчій їм території.

Докладніше читайте тут: "Локальні протоколи: докладно про кожен етап розробки"

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді