Згода пацієнта на проведення лабораторних досліджень та УЗД

Як оформлювати інформовану згоду на проведення лабораторних досліджень та чи потрібно пацієнтам підписувати згоду на проведення УЗД

Інформована згода є одночасно і правом пацієнта, й обов’язком медичного працівника. Підписуючи інформовану згоду, пацієнт засвідчує свою участь у процесі лікування, розуміння можливих ризиків та наслідків медичного втручання. Разом з тим введення цього локального акту допоможе працівнику медичного закладу уникнути можливих проблем.

Інформовану згоду необхідно отримувати для будь­-якого виду медичного втручання, починаючи від вимірювання артеріального тиску і закінчуючи хірургічним втручанням.

Форма інформованої згоди заповнюється пацієнтом, який звернувся у медичний заклад та дає згоду на проведення діагностики і лікування, за необхідності — на оперативне втручання та знеболення (пункт 2 Інструкції щодо заповнення форми первинної облікової документації № 003-6/о, затвердженої наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110).

Згода пацієнта на проведення лабораторних досліджень та УЗДЧитайте: "Диспансерний нагляд - організація роботи лікаря"

Як оформити інформовану згоду на проведення лабораторного дослідження

Загалом, лабораторне дослідження — це фізичне втручання в організм людини. Аби уникнути конфліктів із пацієнтом рекомендовано запровадити добровільну інформовану згоду на проведення лабораторного дослідження.

Така згода має містити інформацію про те, що пацієнт ознайомлений з правилами підготовки до здачі певного аналізу, йому відомо цілі проведення дослідження, можливі ускладнення та застереження після його проведення.

Якщо лабораторія належить медичному закладу, то форма добровільної інформованої згоди на проведення лабораторного дослідження може бути включена до медичної картки пацієнта. Якщо ж картки немає, — можливий варіант власної розробленої форми згоди. У такому разі її можна розмістити на зворотному боці бланка замовлення лабораторного дослідження або як додаток до договору про надання медичних послуг.

Згода пацієнта на проведення лабораторних досліджень та УЗДЧитайте: "Відпустки медичних працівників – складаємо графік"

Чи потрібна згода пацієнта на проведення УЗД

Ультразвукова діагностика є різновидом медичного втручання, тому для її проведення пацієнт має підписати інформовану добровільну згоду.

Якщо пацієнт проходить УЗД у кабінеті того самого медичного закладу, де лікується, лікар має ознайомити пацієнта з переліком можливих втручань та очікуваними ризиками.

Інформовану добровільну згоду пацієнта на проведення діагностичних та лікувальних процедур отримує лікуючий лікар, під наглядом якого здійснюється діагностика.

Якщо ж пацієнт проходить діагностику за направленням в іншому медичному закладі, інформовану добровільну згоду засвідчує УЗД­-спеціаліст.

Закладу охорони здоров’я рекомендовано розробити власний бланк згоди на медичне втручання за формою 003-­6/о.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді