Право на пільгове обрахування стажу роботи в інфекційному відділенні лікарні

Відповідно до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р. № 1788-­XII (зі змінами, внесеними Законом України «Про внесення зміни до статті 60 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 10 липня 2003 р. № 1110-­IV, який набув чинності з 15 серпня 2003 р.; далі — Закон № 1788), робота в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-­анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у психіатричних закладах охорони здоров’я зараховується до стажу роботи у подвійному розмірі.

Зазначений Закон № 1788 не передбачив проведення перерахунку раніше призначених пенсій.

У статті 58 Конституції України зазначено, що закони та інші нормативно-­правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Оскільки пенсію було призначено до 15 серпня 2003 року (до дня набуття чинності новою редакцією статті 60 Закону № 1788), а після призначення пенсії жінка не продовжувала працювати, то вона не має права на перерахунок пенсії згідно
з нормами пункту 4 статті 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 9 липня 2003 р. № 1058-­IV. Отже, права на пільгове (рік за два) обрахування стажу роботи в інфекційному відділенні районної лікарні вона не має.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді