Доплата за шкідливі умови праці та за використання у роботі дезінфікуючих засобів

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров’я затверджені спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Міністерства охорони здоров’я України «Про впорядкування умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення» від 5 жовтня 2005 р. № 308/519 (далі — Наказ № 308/519).

Відповідно до пункту 2.19 додатка 3 до Наказу № 308/519 працівникам клініко-­діагностичних лабораторій закладів охорони здоров’я посадові оклади підвищуються на 15% за роботу з хімічними речовинами, зарахованими до алергенів, перелік яких наведено у додатку 7 до Наказу № 308/519.

Доплата за шкідливі умови праці та за використання у роботі дезінфікуючих засобівЧитайте: "Постконтактна профілактика ВІЛ-інфекції у медичних працівників"

 

Доплата за роботу з дезінфікуючими засобами у розмірі 10% посадового окладу встановлюється працівникам, які використовують їх у роботі, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, згідно з пунктом 3.4.7 Наказу № 308/519.

Конкретний перелік посад працівників, яким виплачується вказана доплата, має встановлюватися у колективному договорі, а виконання таких робіт має бути передбачено у посадових обов’язках працівників. Отже, якщо посадовими обов’язками працівників передбачено під час виконання своїх професійних обов’язків використовувати дезінфікуючі засоби, їм встановлюється зазначена доплата.

Що стосується використання дезрозчинів працівниками лабораторій, то Державними санітарними правилами та нормами, гігієнічними нормативами «Правила влаштування і безпеки роботи в лабораторіях (відділах, відділеннях) мікробіологічного профілю ДСП 9.9.5.-­080-­02», затвердженими постановою Головного державного санітарного лікаря України від 28 січня 2002 р. № 1, передбачено, що в обов’язковому порядку робочі місця працівників лабораторій мають бути облаштовані посудом з дезрозчинами для забезпечення повного знезараження предметів та інструментів, відпрацьованих предметних скелець, обладнання та пристроїв, відпрацьованого матеріалу, оброблення рук, столів, спецодягу, рукавичок, респіраторів, халатів тощо протягом робочого часу та після закінчення проведення досліджень.

Доплата за шкідливі умови праці та за використання у роботі дезінфікуючих засобівЧитайте: "Заповнення медичних форм: роз’яснення МОЗ"

 

Таким чином, працівники бактеріологічних, серологічних, біологічних лабораторій та лабораторій діагностики СНІД-­інфекції, які проводять відповідні лабораторні дослідження, мають суворо дотримуватися правил безпеки роботи з живими збудниками інфекційних захворювань, вірусами, що викликають захворювання, зараженим матеріалом, культурами та клітинами хворих тварин із застосуванням дезінфікуючих засобів, що має бути включено до посадових обов’язків цих працівників. З огляду на викладене, згідно з пунктом 3.4.7 Наказу № 308/519, зазначеним працівникам має бути встановлено доплату за роботу з дезінфікуючими засобами.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді