Чи може лікар працювати найманим працівником у лікаря — приватного підприємця і отримувати пенсію за вислугу років?

До спеціального стажу, який дає право на пенсію за вислугу років, зараховуються періоди роботи у закладах і на посадах, які дають право на такий вид пенсії (згідно з Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою КМУ від 4 листопада 1993 р. № 909; далі — Перелік № 909)(див. с. 36).

Згідно зі статтею 7 Закону «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 р. № 1788-­XII пенсія за вислугу років призначається при залишенні роботи, яка дає право на цю пенсію. Отже, у період отримання цього виду пенсії працювати можна лише на посадах і в закладах, які не передбачені Переліком № 909.

Крім того, робота за спеціальністю у закладах, установах і на посадах, передбачених вказаним вище Переліком № 909 та наказом Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження переліків закладів охорони здоров’я, лікарських, провізорських посад та посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою у закладах охорони здоров’я» від 28 жовтня 2002 р. № 385, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.

Отже, якщо лікар працює у підприємця — фізичної особи (без створення одного із зазначених закладів (установ), тобто без створення юридичної особи), цей лікар має право працювати і водночас отримувати пенсію за вислугу років.

Проте якщо підприємець на власні кошти створив заклад охорони здоров’я у визначеному законодавством порядку і особа, яка отримує пенсію за вислугу років, зарахована лікарем до цього закладу, виплату пенсії за вислугу років цій особі буде припинено.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді