Чи мають право жінки-медики виїжджати за кордон

8440
Автор
провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»

Запитання

Чи можуть жінки-медики виїжджати за кордон під час дії воєнного стану?

Відповідь

Так, військовозобов’язані жінки-медики загалом мать право перетинати кордон. Однак є певні винятки.

Під час дії воєнного стану заборона на виїзд за кордон діє для військовозобов'язаних чоловіків віком від 18 до 60 років, а також ще для декількох категорій громадян України. Якщо жінка, яка здобула медичну або фармацевтичну спеціальність, не належить до цих категорій, обмежень для виїзд з України для неї немає. Подробиці — далі.

Анжела Абанкіна провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»
Чи повинні жінки з медичною та фармацевтичною освітою оновити дані і стати на військовий облік

Порядок  перетину державного кордону громадянами України регулюють:

  • постанова КМУ від 27.01.1995 № 57, яка затвердила Правила перетинання державного кордону громадянами України (далі – Правила),
  • Закон України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 № № 3857-XII,
  • Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № № 3543-XII.

Відповідно до  статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 07.10.2022 № 2664-ІХ зі змінами, передбаченими Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11.04.2024 № 3633-IX:

  • жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоровʼя та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобовʼязаних;
  • жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час у добровільному порядку.

У мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку (за контрактом).

Тож військовозобов’язані жінки-медики мать право перетину кордону, якщо не належать до категорій громадян України, яким мають право тимчасово обмежити виїзд за кордон.

Мова йде про громадян (незалежно від статі), які:

  • знають державну таємницю (їм повідомляють про термін дії обмеження);
  • мають заборгованість зі сплати аліментів;
  • засуджені за вчинення кримінального правопорушення;
  • перебувають під адміністративним наглядом Національної поліції;
  • до них застосований запобіжний захід до закінчення кримінального провадження;
  • ухиляються від виконання зобов’язань, які поклав на них суд.

Отже, наразі жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, фактично можуть виїжджати за межі України. Проте щоб урахувати можливі зміни з цього питання під час дії воєнного стану, радимо відслідковувати правила перетину кордону на сайті Державної прикордонної служби. 

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як організувати роботу сімейного лікаря

19 травня відзначаємо Всесвітній день сімейного лікаря. Тож з’ясуймо, які вимоги нині висуває законодавство до роботи лікарів первинної ланки медичної допомоги
15864

COVID-19: порядок предоставления страховых выплат медикам

Медработник, которому установили инвалидность вследствие заболевания COVID-19, а также родственники в случае его смерти имеют право на одноразовую страховую помощь в соответствии с Законом Украины «Про захист населення від інфекційних хвороб»
1961