Тривалість робочого тижня дезінфектора

UA RU
Дізнайтеся норму робочого часу дезінфектора лікарні та які нормативні документи регулюють це питання

Як дезінфікувати поверхні для профілактики COVID-19

Робочий тиждень дезінфекторів медичних закладів чи структурних підрозділів має становити 38,5 годин на тиждень. Виняток становлять дезінфектори, зайняті на роботах в шкідливих умовах (пп. 1 п. 1 наказу МОЗ від 25.05.2006 № 319).

Право на 36-годинний робочий тиждень мають дезінфектори лікувально-профілактичних закладів, санітарно-профілактичних закладів та установ, зайняті на:

  • осередковій дезінфекції
  • камерній дезінфекції
  • профілактичній дезінфекції
  • дезінсекції
  • дератизації

Подібна норма прописана розд. 32 «Охорона здоров’я, освіта та соціальна допомога» Переліку виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими умовами праці, робота в яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затвердженого постановою КМУ від 21.02.2001 № 163 (далі — Перелік).

Роботодавець має встановити працівнику скорочену тривалість робочого часу (як зазначено в Переліку) у ті дні, коли працівник фактично зайнятий у шкідливих умовах не менше 50% тривалості робочого часу, що визначений для працівників цих закладів та установ.

Тривалість робочого тижня дезінфектора

Які доплати має дезінфектор тубзакладу

Щоб працівники отримали право на скорочену тривалість робочого часу, необхідно провести атестацію їх робочих місць за умовами праці. Цю процедуру організовують відповідно до Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою КМУ від 01.08.1992 № 442. Встановити скорочену тривалість робочого тижня для працівників можна лише у тому випадку, коли за підсумками атестації робоче місце віднесене до категорії із шкідливими умовами праці.

Роботодавець встановлює працівникам п’ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями. Тривалість щоденної робочої зміни за таких умов необхідно визначити правилами внутрішнього трудового розпорядку чи графіком змінності. Правила внутрішнього трудового розпорядку затверджує власник (уповноважений ним орган) після погодження з профспілковим комітетом медичного закладу відповідно до частини 1 ст. 52 Кодексу законів про працю України.

Якщо через характер виробництва та умови роботи, запроваджувати шестиденний робочий тиждень недоречно, в такому медичному закладі встановлюють шестиденний робочий тиждень із єдиним вихідним.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді