Первинна медична допомога у 2019 році: МОЗ розвінчує міфи

Реформа первинної ланки йде повним ходом і половина громадян України уже підписали декларації, обравши для себе та своїх сімей терапевта, педіатра або сімейного лікаря. Медпрацівникам першим доведеться розвінчувати міфи про медичну реформу для населення. Аби знати ворога в обличчя та мати контраргументи — читайте статтю!

Міф № 1: Пацієнти, що не підписали декларацію, будуть вимушені платити за прийом сімейного лікаря/терапевта/педіатра

Лікарі первинної ланки мають надавати медпослуги безоплатно. До 01.07.2019 медзаклади первинної ланки, що підписали з Нацслужбою здоров’я договір, отримуватимуть кошти за медобслуговування пацієнтів, які, хоч і не підписали декларацію, проте мешкають на території обслуговування конкретного медзакладу.

Катетеризація без ускладнень: як навчити персонал за 5 кроків

Після цієї дати такі пацієнти без декларацій, або ж ті, що мають декларацію, але у зв’язку з відпусткою чи відрядженням знаходяться далеко від свого лікаря, усе одно отримають меддопомогу за невідкладних станів. Таке положення затверджено Наказом МОЗ «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу» № 503.

У той же час лікар має право зробити пацієнту пропозицію підписати з ним декларацію або, якщо він набрав необхідну кількість декларацій — порекомендувати пацієнту іншого лікаря.

Міф № 2: Лікар не може набирати пацієнтів більше рекомендованої кількості

У наступному році лікарі первинної ланки матимуть право підписувати з пацієнтами декларації понад рекомендовану норму. Проект Постанови КМУ, що має це затвердити, уже знаходиться на етапі підготовки до розгляду КМУ. Проте слід зважати на те, що оплачуватимуться Нацслужбою здоров’я медпослуги лише за надлишковою кількістю декларацій, що не перевищує 50 % від ліміту. Тобто, сімейний лікар може отримати оплату за 900 понаднормових декларацій, терапевт — за 1000, а педіатр — 450. Набирати більше пацієнтів, за обслуговування яких платитимуть, чи ні — залишається на розсуд лікаря.

Міф № 3: Я можу залишитися без лікаря, бо в місті їх нестача

Про забезпечення міста необхідною кількістю лікарів має подбати місцева влада, так як і про доступність меддопомоги для кожного мешканця.

Так, місцева влада має можливість залучати до роботи у своєму населеному пункті сімейних лікарів через оголошення конкурсу та забезпечення обраній кандидатурі комфортних умов життя та праці. А вже Нацслужба здоров’я бере на себе функцію забезпечити медпрацівників первинної ланки достойними зарплатами.

Нова модель фінансування уже довела свою ефективність, забезпечивши майже удвічі більшу оплату надаваних медпрацівниками медпослуг. Цілком очевидно, що це вплинуло на розмір зарплат лікарів та медсестер первинної ланки.

Первинна медична допомога у 2019 році: МОЗ розвінчує міфиЧитайте: "Як анулювати декларацію з пацієнтом"

Міф № 4: Підписання декларації — тривала та складна процедура

Вибір лікаря для себе та членів своєї родини – справа цілком самостійна. І як показує дев’ятимісячний досвід – половина населення вже цей вибір зробила, а три чверті цих громадян задоволені обраним спеціалістом.

Рекомендуйте пацієнтам:

  • Записатися до обраного лікаря на прийом зручним для Вас способом (у реєстратурі, через Інтернет або за телефоном).
  • Мати при собі паспорт, ідентифікаційний код, а також заряджений мобільний телефон. Для дитини, що не досягла 14-річного віку потрібне свідоцтво про народження дитини.
  • Медпрацівник — лікар або медсестра, вводить дані пацієнта в електронну систему, після чого на вказаний номер телефону надійде СМС з кодом. Його потрібно повідомити працівнику закладу.
  • Після цього медпрацівник роздрукує декларацію з уведеними даними, щоб пацієнт перевірив дані про себе. За потреби медпрацівник внесе корективи та роздрукує оновлену декларацію. Усього роздруковують 2 примірники, які Ви маєте підписати, по одному для Вас та для медзакладу.
  • Співробітник медзакладу має підтвердити Вашу декларацію електронним підписом і відправити її в електронну систему.

Первинна медична допомога у 2019 році: МОЗ розвінчує міфиЧитайте: "Заклад реорганізували: як бути з деклараціями"

Міф № 5: Лікаря треба обирати за рейтингом

Кожна особа, що отримала диплом про медичну освіту має право на медичну практику.

Якого лікаря обрати — рішення дуже суб’єктивне, адже кожен пацієнт зважає на власні критерії: хтось – на досвід, хтось – на комфортність у спілкуванні тощо. Тому зрозуміло, що рейтинг лікарів для кожного свій.

Проте МОЗ вітатиме створення професійними медичними асоціаціями, громадськими та пацієнтськими організаціями або місцевою владою власних рейтингів.

Міф № 6: Навіть підписавши декларацію, я повинен буду платити за усі медпослуги

У 2019-му так само році діятиме Гарантований пакет послуг. Медпослуги, що їх перелічено у цьому пакеті, є безкоштовними для пацієнта. Так, усі пацієнти мають право на безкоштовне отримання консультації лікаря, проведення профілактики, проходження 8 базових лабораторних та інструментальних досліджень, отримання довідок та рецептів за програмою «Доступні ліки».

Міф № 7: Я можу за власним бажанням відвідати вузького спеціаліста

Практика самостійного визначення свого «маршруту» серед українських пацієнтів дуже поширена. Та відтепер відвідування вузькопрофільних спеціалістів без направлення лікарів первинної ланки неможливе.

НСЗУ від липня 2019 року оплачуватиме усі медпослуги в поліклініках. Відтоді візит для вузького спеціаліста без направлення лікаря первинної ланки буде платним. Пацієнт може розраховувати на оплату візитів без направлень Нацслужбою здоров’я тільки у чітко визначеному переліку випадків.

Первинна медична допомога у 2019 році: МОЗ розвінчує міфиЧитайте: "Перелік послуг первинної медичної допомоги"

Міф № 8: Реальних змін в поліклініках доведеться довго чекати

З другої половини наступного року вступить в дію програма «Безкоштовна діагностика». До цієї програми можуть долучатися комунальні та приватні поліклінічні підрозділи. Програма передбачає проведення більш як 50 медпослуг, вартість яких оплачуватиме НСЗУ.

Отримати безкоштовно ці медпослуги буде можливо лише за направленням лікаря первинної ланки. При цьому пацієнт може самостійно обрати для цього медзаклад серед тих, що приєднані до програми. Про те, що в медзакладі діє програма «Безкоштовна діагностика» повідомляє наліпка на дверях установи.

Для того, щоб це було можливо, медзаклад повинен укласти угоду із НСЗУ до 01.07.2019.

Первинна медична допомога у 2019 році: МОЗ розвінчує міфиЧитайте: "Як сформувати імідж медзакладу через роботу медсестри: два правила"

Міф № 9: Стаціонарне лікування залишиться дорогим задоволенням

Повного переходу на нову модель фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» на всіх рівнях надання меддопомоги доведеться почекати до 2020 року. Саме тоді при затвердженні Держбюджету на рік буде ухвалена також програма медичних гарантій. Ця програма передбачатиме конкретний арсенал безкоштовних послуг та ліків.

Так, звернувшись за допомогою за направленням до лікарні, пацієнт зможе отримати медпослуги, передбачені переліком, безкоштовно, за які НСЗУ виплатить гроші.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді