Доходи КНП у фінансовому плані: які відображати

UA RU
Комунальне некомерційне підприємство планує протягом року отримати доходи: кошти від НСЗУ; субвенції з місцевих бюджетів; кошти від надання платних послуг, майна в оренду, від реалізації активів; благодійну та гуманітарну допомогу. Чи потрібно такі доходи відображати у фінансовому плані?
Зміст статті:

Сервіс з фінансового планування: як користуватися

Фінансовий план — це основний документ, відповідно до змісту якого комунальне підприємство отримує доходи і здійснює видатки, визначає обсяг та спрямування коштів для виконання визначених статутом функцій протягом року.

Щоб якісно організувати роботу зі складання фінплану, засновник повинен затвердити власний порядок складання фінплану (далі — Порядок). Оскільки на законодавчому рівні такого порядку для комунальних підприємств немає, за основу можна взяти Порядок складання, затвердження та контролю виконання фінансового плану суб’єкта господарювання державного сектору економіки, затверджений наказом Мінекономрозвитку від 02.03.2015 № 205, але не обов’язково беззаперечно дотримувати усіх його вимог.

У локальному Порядку достатньо передбачити основні етапи складання фінплану та звітування про його виконання. Засновнику доведеться внести зміни до Порядку № 205, аби передбачити особливості діяльності некомерційного підприємства, яке не має на меті отримувати прибуток, та скласти окремі форми фінансових документів для КНП.

Якщо засновник не затвердив форму фінансового плану, за аналогією закону можете використовувати форму фінансового плану, затверджену наказом Мінекономрозвитку від 02.03.2015 № 205.

До фінплану входять такі показники:

  • очікувані доходи
  • очікувані витрати

Якщо йдеться про заклад охорони здоров’я, то для нього можливі такі види доходів:

  • кошти, отримані за медичні послуги від НСЗУ
  • кошти місцевих бюджетів
  • інші види доходів

Розглянемо детальніше кожен з них.

Доходи КНП у фінансовому плані: які відображати
Алла Худяковаголовний редактор системи «Експертус Медзаклад»
Після реорганізації закладів охорони здоров’я у комунальні некомерційні підприємства змінюються засади оплати праці їх співробітників. Організація оплати праці переходить у нову площину. В КНП рівень заробітної плати медпрацівників визначає індивідуальний трудовий договір, згідно з яким працівник отримує зарплатню у визначеному обсязі.

Кошти, отримані від НСЗУ

Кожен заклад охорони здоров’я, що уклав договір з НСЗУ, отримує кошти відповідно до кількості пацієнтів. Тариф на надання медичних послуг ПМД у межах Програми медичних гарантій у вигляді капітаційної ставки 2020 року становить 600, 48 грн за одного пацієнта. Заклади вторинної меддопомоги отримують кошти залежно від кількості пролікованих випадків.

Кошти місцевих бюджетів

Бюджетний кодекс України не забороняє здійснювати фінансування на утримання комунальних закладів охорони здоров’я будь-якої форми господарювання. Тож за наявності коштів у місцевому бюджетів можна передбачити оновлення медичного обладнання, капітальний ремонт чи реконструкцію приміщень, оплату комунальних послуг та енергоносіїв КНП тощо. Також місцеві ради можуть затвердити програму фінансової підтримки медзакладу, в якій передбачити фінансування на визначені програмою потреби.

Доходи КНП у фінансовому плані: які відображати

    Інші види доходів КНП

    Інші види доходів визначають згідно з укладеними господарськими договорами про надання послуг. До цієї групи включають:

    • плату за оренду приміщень
    • медичні послуги громадянам, з якими не укладено декларації
    • медпослуги іноземцям
    • кошти від реалізації активів
    • благодійну та гуманітарну допомогу тощо
    Увага! Щоб надавати послуги за оплату, затвердіть порядок надання та розрахунку вартості платних послуг.

    Тож усі доходи, які КНП планує отримати протям року, потрібно відобразити у фінансовому плані. Розподіліть поквартально очікувані надходження і внесіть ці дані до фінплану підприємства.



    зміст

    Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді