Хто оплачує комунальні послуги КНП

Мінфін роз’яснив, хто має оплачувати комунальні послуги та енергоносії закладів охорони здоров’я — комунальних некомерційних підприємств, які уклали договори з НСЗУ, у листі від 28.09.2018 № 07050-11-2/25432

Три доплати за лікування ковіду: кому і скільки

Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних ЗОЗ, зокрема й КНП, відповідно до норм Бюджетного кодексу України (БК) мають здійснюватися з відповідних бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Що говорить законодавство

З 1 липня 2018 року видатки на первинну медичну допомогу, крім видатків на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальними ЗОЗ, здійснюються з Державного бюджету України (пп. «д» ч. першої ст. 87 БК).

Видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних ЗОЗ, що надають первинну медичну допомогу, здійснюються з бюджетів міст обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад ( пп. «г» п. 3 ч. першої ст. 89 БК).

За організаційно-правовою формою ЗОЗ комунальної власності можуть утворюватися та функціонувати як некомерційні підприємства або комунальні установи (ст. 16 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»).

При цьому стаття 1036 БК визначає, що на оплату комунальних послуг та енергоносіїв ЗОЗ, визначених у пункті 3 частини першої статті 89 та у пункті 3 частини першої статті 90 БК, може спрямовуватись додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Відмова місцевих органів влади здійснювати за рахунок місцевих бюджетів видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв комунальних ЗОЗ, що уклали договори з НСЗУ на надання первинної медичної допомоги, не відповідає нормам БК.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді