Вакцинація дітей за вторинних імунодефіцитних станів

Дізнайтеся, коли варто і не варто проводити вакцинацію дітей за вторинних імунодефіцитних станів, на які аспекти здоров"я дитини потрібно звернути увагу та що визначає ризики вакцинації у цьому випадку.

Вторинні (набуті) імунодефіцитні стани можуть розвинутися внаслідок онкологічної патології, ВІЛ-інфекції та інших хронічних інфекцій (туберкульоз, герпес тощо), а також терапії цитостатиками, великими дозами гормонів чи радіації.

Кожен конкретний випадок вакцинації таких дітей розглядають окремо. Однак у більшості випадків дітям із вторинними імунодефіцитними станами не рекомендують живі вакцини, а за вакцинації інактивованими вакцинами відповідь на них зазвичай гірша порівняно з реакціями здорових дітей. Хоча дози вакцини і графіки щеплень у них однакові. Лише в особливих випадках, як-от аспленія, дітям потрібно додатково вводити некалендарні вакцини проти пневмококової та гемофільної інфекцій.

 Приклад оформлення наказу про проведення вакцинації працівників

Окрім того, тривале застосування топічних глюкокортикостероїдних засобів інгаляційно, ендоназально, кон’юнктивально або нашкірно не є протипоказанням до введення вакцин.

Вакцинація дітей за вторинних імунодефіцитних станівЧитайте: "Идентификация пациента: специфика отделений и алгоритм"

Протипоказання допроведення щеплень як живими, так і інактивованими вакцинами — вроджені (первинні) комбіновані імунодефіцити та первинна гіпогаммаглобулінемія (Перелік медичних протипоказань до проведення профілактичних щеплень, затверджений Наказом № 595).

Консультуємо

Чи потрібна згода на медичне втручання обох батьків малолітньої дитини

Отже, досі залишається чимало питань, пов’язаних з вакцинацією дітей з обтяженим анамнезом. Вони потребують подальшого вивчення. Зокрема, дітям із патологією печінки (хронічний персистуючий гепатит тощо) рекомендують обмежений перелік вакцин (проти дифтерії, правця). Водночас є умова досягнення повної ремісії на тлі підвищення активності ферментів, але не більше ніж у 2-4 рази. До цього часу немає єдиної думки і про тактику вакцинації дітей, хворих на цукровий діабет.

Вакцинація дітей за вторинних імунодефіцитних станівЧитайте: "Порядок проведення профілактичних щеплень"

Однак більшість лікарів вважає за можливе на тлі контрольованого клініко-метаболічного стану вакцинувати дітей проти дифтерії, правця, поліомієліту та таких вірусних захворювань, як-от: гепатит В, грип, краснуха, кір, паротит, пневмококова інфекція.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді