Організація партнерських пологів у медзакладі

Розробка та вдосконалення законодавства в галузі покращення здоров’я матері та дитини, партнерських пологів, грудного вигодовування — одне з пріоритетних напрямів державної політики. Нові підходи в акушерстві дають змогу розв’язати ряд проблем, пов’язаних з ускладненими пологами та виходжуванням немовлят.

Партнерські пологи (сімейно-орієнтовані) передбачають присутність під час пологів поряд з роділлею членів її родини. Такі пологи дають змогу підтримати роділлю, допомогти їй психологічно, а заразом й отримати максимум об’єктивної інформації стосовно стану, і породіллі, і новонародженого. Організація  партнерських пологів потребує додаткових знань від кожного спеціаліста, задіяного під час цього процесу.  

Організація партнерських пологів у медзакладіЧитайте: "Наказ про стандарти сестринського догляду: зразок" 

Принципи організації партнерських пологів

Для якісної організації партнерських пологів необхідно організувати індивідуальні пологові зали. Крім того, партнеру потрібно дати  окреме місце та забезпечити його комплектом одноразового (чистого змінного) одягу та взуття. Перед пологами партнер має переодягтись в змінний одяг та взуття. В якості змінного одягу можна пристосувати хірургічні халати, в якості змінного взуття – одноразові бахили. Чи можна використати принесений одяг для дитини, жінки та партнера під час та після пологів, візуально оцінює медичний персонал приймального відділення.

Правила організація  партнерських пологів важливо дотримуватись :

  • медичний персонал повинен доброзичливо та тактовно ставитись і до жінки,   і до партнера та новонародженого;
  • медичний персонал повинен контролювати дотримування партнерами правил особистої гігієни;
  • за партнером потрібно організувати постійний нагляд; якщо з’являться будь-які ознаки нездужання (блідість чи гіперемія шкіри обличчя, неадекватна поведінка), його потрібно відразу ж вивести з пологової зали;
  • партнеру необхідно роз’яснити, що він має можливість відволіктись, відпочити, відвідати буфет (якщо виникне бажання);
  • в третьому періоді пологів важливо переключити увагу партнера від породіллі на новонародженого;
  • до кожної родини має бути індивідуальний підхід.

Позитивний результат пологів залежить не лише від їх правильної організації, але і від психологічного стану усіх учасників процесу.

Партнер може долучитись до процесу пологів на будь-якому їх етапі, коли в нього виникне бажання. І навпаки, залишити пологову залу партнер може також в будь-який момент. Відразу після народження дитини, її показують матері, після чого – особам, які присутні під час пологів.

Організація партнерських пологів у медзакладіЧитайте: "Законодавство про паліативну допомогу В Україні: закони, постанови, накази

Оснащення для проведення партнерських пологів

Пологову залу, в якій заплановані партнерські пологи, оснащують відповідно до табеля оснащення медичною технікою. Серед іншого, тут розташовують:

  • ліжко-трансформер;
  • пеленальний столик (з можливістю підігріву);
  • масляний обігрівач (кондиціонер), що дасть можливість медичному персоналу регулювати температуру в приміщенні;
  • візок для медичних інструментів;
  • настінний термометр;
  • мішок Амбу та маска до нього;
  • мобільна монорефлекторна лампа;
  • тонометр для дорослих;
  • акушерський стетоскоп (кардіомонітор);
  • додаткові засоби для ведення пологів, куди входять м’ячі, стілець, шведська стінка, спеціальний килимок.

Особливі вимоги висуваються також до самої пологової зали. Вона має бути просторою, не менше 14 м2 та мати індивідуальний санблок.

Організація партнерських пологів у медзакладіЧитайте: "Гігієна праці за комп'ютером: підказки для медиків" 

Як отримати дозвіл на партнерські пологи

Про своє рішення організувати партнерські пологи подружжя повинно своєчасно повідомити керівництво пологового будинку.

На пологах, за бажанням жінки, можуть бути присутніми не лише чоловік, але й мати чи сестра. Не можуть бути присутніми в акушерському стаціонарі  особи:

  • діти, чий вік не досяг 14 років;
  • особи, в яких виявлені симптоми гострих інфекційних захворювань.

Партнер отримує право пройти навчання у школі батьківства та вивчити основні аспекти своєї участі в пологах. Одночасно на пологах можуть бути присутніми не більше двох осіб. Порядок їх допуску до участі в пологах прописують в наказі по медичному закладу «Про удосконалення лікувально-діагностичного процесу». Цим же документом визначають правила відвідувань породіль та новонародженого в пологовому відділенні.

Організація партнерських пологів у медзакладіЧитайте:"Генеральне прибирання в операційному блоці: алгоритм" 

Особа, яка планує бути присутньою на партнерських пологах, має надати документи:

  • довідку про проходження флюорографії;
  • результати обстеження на ВІЛ, сифіліс, гепатити В та С;
  • довідку від терапевта чи сімейного лікаря про стан здоров’я.

Відповідна вимога передбачена в наказі МОЗ № 234 від 10.05.2007 року «Про організацію профілактики внутрішньолікарняних інфекцій в акушерських стаціонарах».

Організація партнерських пологів у медзакладіЧитайте: "Вимоги до бактеріологічних лабораторій медичного закладу"  

Близькі родичі за бажанням матері  можуть відвідувати її та новонароджену дитину в акушерському стаціонарі та допомагати в догляді за дитиною. Проте, слід пам’ятати, що одночасно матір з дитиною можуть відвідати не більше двох осіб. Якщо пологи та післяпологовий період пройшли без ускладнень, жінку та дитину виписують зі стаціонару на третю добу.

В будь-якому випадку слід пам’ятати, що партнерські пологи організовують не для того, щоб запросити на них стороннього спостерігача. Партнер має психологічно підтримувати роділлю. 



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді