Доплата медсестрі за використання в роботі деззасобів

Дізнайтеся, які набавки має отримуватися медсестра, яка працює з деззасобами, як їх встановити та яка відповідальність адміністрації медзакладу за нехтування цим правом своїх працівників

Як організувати протиепідемічний режим в умовах пандемії COVID-19


Якщо медсестра використовує в роботі дезінфікувальні засоби, їй установлюють доплату в розмірі 10% посадового окладу. Про це йдеться в підпункті 3.4.7 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінсоцполітики і МОЗ від 05.10.2005 № 308/519 (далі — Умови). Право на доплату мають, зокрема, і молодші медичні сестри.

Конкретний перелік посад, які мають право на доплату, Умови не визначають. Також вони не встановлюють критеріїв визначення категорії працівників та інших обмежень.

Як встановити доплату за використання дезінфікувальних засобів

Порядок встановлення доплати роз’яснює Мінсоцполітики в листі «Щодо встановлення доплати за використання деззасобів» від 13.08.2018 № 1310/0/102-18.

NB! Щоб встановити доплату за використання в роботі дезінфікувальних засобів, не потрібно проводити атестацію робочих місць за умовами праці.

Конкретний перелік посад працівників, яким плануєте виплачувати доплату за роботу з деззасобами, затвердіть у колективному договорі. Щоб скласти такий перелік, проведіть комісійне обстеження умов праці працівників щодо використання в роботі деззасобів. До нього залучіть представників адміністрації та профспілкового комітету.

Виконання робіт із деззасобами передбачте в посадових інструкціях працівників.

NB! Установлення доплати не залежить від часу роботи працівника з дезінфікувальними засобами.

Рішення про встановлення доплати оформте локальним наказом на підставі положень колективного договору або окремого положення як додатка до колективного договору. Доплату за роботу з дезінфікувальними засобами установлюйте до посадового окладу з урахуванням підвищень (п. 3.5 Умов).

Невиплата доплати за роботу з дезінфікувальними засобами є порушенням, відповідальність за яке несе адміністрація медзакладу.

✅✅✅ Алгоритм приготування миючих та дезінфікуючих розчинів: памятка

Надбавка за роботу з деззасобами: робочі ситуації

Ситуація 1

Медична сестра вимагала стягнути із центральної районної комунальної лікарні заборгованість по додатковій заробітній платі. Позов мотивовано тим, що позивачка працює у відповідача на посаді молодшої медичної сестри; до її посадових обов’язків належить прибирання приміщень палат, санвузлів туалетів, коридору, сходів, зокрема миття стін, підлоги, стелі, віконних рам і шибок, дверних блоків та меблів, з використанням дезінфекційних засобів — хлорки, за що передбачена доплата у розмірі 10% посадового місячного окладу. Однак за червень 2009 року та за період з січня 2012 року по жовтень 2013 року вказані надбавки не виплачували.

Рішення суду

Суд урахував норми законодавства щодо встановлення доплат і вказав, що відповідно до ч. 2 ст. 233 КЗпП у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком. Враховуючи, що право на оплату праці позивачки порушено, суд задовольнив позов і стягнув із відповідача на користь позивача 3049,05 грн заборгованості по додатковій заробітній платі за червень 2009 року та за період з січня 2012 року по жовтень 2013 року.

Примітка. Матеріал розроблено на основі рішення Бучацького районного суду Тернопільської області.

Ситуація 2

Суд, розглянувши матеріали, що надійшли з Управління Держпраці у Чернігівській області, про притягнення до адміністративної відповідальності головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги, встановив порушення норм чинного законодавства про працю, зокрема:

  • ч. 5 ст. 80 КЗпП: окремим працівникам центру первинної медико-санітарної допомоги, які мають право на щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, зазначені відпустки не надають протягом їх робочого року. Так, протягом робочого часу за період з 1 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року не надавали щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці тривалістю сім календарних днів сестрі медичній терапевтичній на 0,25 посади та сестрі медичній по дитячому населенню на 0,25 посади амбулаторії загальної практики — сімейної медицини, зазначену відпустку працівнику передбачено надати з 22 травня 2017 року згідно з наказом № 49 від 10 травня 2017 року
  • ст. 98 КЗпП: суд встановив, що на порушення Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України від 05.10.2005 № 308/519, та п. 3.23 колективного договору закладу, працівникам, в тому числі молодшим медичним сестрам, які за посадовими інструкціями використовують у роботі дезінфекційні засоби, а також працівникам, зайнятим прибиранням туалетів, не встановили доплату у розмірі 10% посадового окладу. При цьому Перелік посад працівників, які за посадовими інструкціями використовують у роботі дезінфекційні засоби, наведено у додатку 7 до колективного договору. Молодші медичні сестри, які згідно з їхніми посадових інструкціями зобов’язані проводити поточні та генеральні прибирання із застосуванням дезрозчинів, вказаних доплат не отримують

Рішення суду

Головного лікаря центру первинної медико-санітарної допомоги визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.1984 № 8073-X та призначено їй адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Примітка. Матеріал розроблено на основі рішення Бахмацького районного суду Чернігівської області.

Проверьте себя: ЦОЗ развеял 9 мифов о дезинфекции в больницах
ВИЩА ШКОЛА ГОЛОВНОЇ МЕДСЕСТРИДистанційне навчання для головних та старших медичних сестер
Онлайн-інтенсив про організацію інфекційного контролю, створення і функціонування комісії з інфекційного контролю та роботу за новим законодавством



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді