Розрахунок вартості медичних послуг: що запропонував МОЗ?

Нещодавно уряд затвердив Постанову «Про затвердження Методики розрахунку вартості послуги з медичного обслуговування» від 27.12.2017 № 1075, що регламентує обчислення вартості медичної послуги. Ознайомтеся з основними рекомендаціями щодо формування вартості медпослуг.

Методику розробили, щоб стандартизувати та уніфікувати процес розрахунку витрачених медзакладом фінансових ресурсів на надання пацієнтам послуг медичного характеру.  Ці витрати враховують при затвердженні єдиних тарифів на медпослуги, що їх надають пацієнтам медзклади, які уклали угоду про медичне обслуговування населення у рамках державної програми, затвердженої ЗУ “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення”.

Ця методика закладає основу для єдиної системи розрахунку вартості забезпечуваних державним фінансуванням медпослуг.

Розрахунок вартості медичних послуг: що запропонував МОЗ?Читайте: "Контракт з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я" 

Коли застосовувати методику

Постанова зобов’язує використовувати методику у референтних медзакладах. Результати аналізу витрат цих медзакладів застосовують в обчисленні єдиних тарифів на медпослуги. Також цю методику   використовують під час розробки пропозицій МОЗ щодо єдиних тарифів у сфері компетенції згаданої програми.

Можливе використання методики і як інструмент внутрішньолікарняного контролю над фінансами іншими медзакладами, що надають допомогу за програмою медичних гарантій.

Методика передбачає розрахунок вартості послуг медичного обслуговування за принципом розподілу витрат «згори вниз». Цей метод полягає у економічних розрахунках, у результаті яких витрати медзакладу ділять на:

  • адміністративні
  • допоміжні
  • основні.

Для кожної категорії витрат розраховують кінцеву середню вартість кожної медпослуги.

Розрахунок вартості медичних послуг: що запропонував МОЗ?Читайте: "Медицинская этика — практические советы и рабочие ситуации"

Облік та аналіз витрат

Облік та аналіз видатків медзакладу на надання медпослуг за Методикою здійснюється за допомогою Excel від Microsoft або  спеціально призначених програм. Важливо у цьому процесі забезпечити сумісність отриманих результатів та систем, які забезпечують створення баз щодо виписаних пацієнтів (форма 066/o). Так, щоб не вийшло плутанини у Методиці рекомендують використовувати одні й ті ж коди відділень у формах 066/о та в автоматизованих системах аналізу витрат, а також кодувати за МКХ-10 та галузевим класифікатором хірургічних операцій нозології та оперативні втручання.

Розрахунок вартості медичних послуг: що запропонував МОЗ?Читайте: "Автономізація медзакладів: алгоритм від МОЗ" 

Запроваджуємо єдиний тариф

Проведений відповідно до Методики аналіз витрат на медпослуги, надані населенню референтними медзакладами, покладено в основу єдиних тарифів на медпослуги за програмою державних гарантій. Так, вартість послуги у референтному закладі вважається референтною вартістю послуги. Середнє значення референтної вартості кожної послуги серед усіх референтних медзакладів — основа для призначення єдиного тарифу на конкретну послугу.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді