Обшук в медзакладі: поведінка керівника та персоналу

Читайте, як діяти медпрацівникам в разі обшуку в медзакладі: як відстоювати свої права, уникнути порушень законодавства і не допустити негативних наслідків для пацієнтів і репутації медичного закладу.
Зміст статті:

Суб’єкти, які прибули до закладу охорони здоров’я для процесуальних дій, зобов’язані відрекомендуватися, пред’явивши відповідні документи. Якщо вони цього не зробили, їм слід про це нагадати.

Зразки планів на 2020-й: скачайте

Обшук в медзакладі: поведінка керівника та персоналуЧитайте: "Пацієнт з виробничою травмою: як подати екстрене повідомлення?"

Не допустити візитерів до закладу охорони здоров’я чи до окремих його приміщень медичні працівники навряд чи зможуть. Зачинені двері будуть зламані, а фізичний опір — придушений. Адже слідчий або оперативний співробітник зазвичай беруть із собою кількох своїх колег не лише як помічників під час процесуальних дій, а ще і на той випадок, якщо знадобиться фізична підтримка. Принаймні якщо з першого разу придушити опір не вдасться, слідчий обов’язково повернеться з підмогою. Словесні заперечення також не матимуть сенсу. Вам нададуть відповідь: якщо ви з чимось не погоджуєтеся — оскаржуйте.

Втім, ви можете захистити як себе, так і заклад охорони здоров’я від свавілля, якщо діятимете спокійно і грамотно з юридичного погляду. Законні вимоги слідчого необхідно виконувати. Не слід давати будь-яких письмових або усних пояснень з питань, що безпосередньо не стосуються процесуальних дій, які проводять правоохоронці.

Що робити під час обшуку в медзакладі

Дії

Пояснення

Подати слідчому, який проводить обшук, письмові клопотання про здійснення обшуку у присутності адвоката та фіксацію обшуку технічними засобами (наприклад, зйомку на камеру мобільного телефону). Перший примірник клопотання слід передати слідчому, який проводить обшук, і наполягти на тому, щоб на другому примірнику він розписався та зробив запис щодо його отримання, вказавши дату та час, а також своє прізвище, ініціали й посаду

Такий запис та підпис слідчого будуть доказами того, що під час обшуку ви наполягали саме на участі адвоката та фіксації процесуальної дії технічними засобами. Згідно з проектом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» від 10.11.2017 № 7275 фіксація за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів виконання ухвали слідчого судді про обшук є обов’язковою

Фіксувати письмово всі допущені, на ваш погляд, порушення під час обшуку

Наприкінці обшуку всі ці порушення ви особисто внесете до протоколу обшуку, а надалі — оскаржите

Вимагати від понятих пред’явити документи, що засвідчують їхню особу, записавши прізвища, імена та по батькові, дані пред’явлених ними документів, відомості про місце проживання; заміни понятих, якщо вони відмовляються надати вам документи, що засвідчують їхню особу, або якщо ви вважаєте, що слідчий прийшов зі «своїми», зацікавленими понятими

Поняті — це перспективні свідки, які можуть за потреби підтвердити ті чи ті обставини обшуку, у тому числі й порушення, скоєні правоохоронцями. Тому до заміни чи підбору понятих варто ставитися відповідально

Вимагати, щоб поняті були присутніми під час усіх дій, які проводить слідчий

Це сприятиме тому, що правоохоронці належним чином дотримуватимуться положень законодавства

Періодично нагадувати понятим про необхідність ретельно спостерігати за діями слідчого під час обшуку

Це варто робити, оскільки поняті можуть відволіктися чи втомитися

Вимагати, щоб кожен із слідчих чи оперативних працівників проводив обшук у присутності саме двох понятих

Наприклад, один слідчий обшукує стіл і тумбочку в одному кутку кабінету, а інший — шафу в іншому. Двоє понятих не в змозі одночасно спостерігати за діями кількох слідчих. Тому якщо двоє понятих спостерігають за діями одного зі слідчих, вимагайте запросити ще двох понятих, які спостерігатимуть за діями інших, не забуваючи при цьому все знімати на камеру телефону

Обшук в медзакладі: поведінка керівника та персоналу

Читайте: "Порядок допуску до пацієнтів стаціонару: зразок листівки для відвідувачів"

Обшук житла чи іншої власності особи на підставі ухвали слідчого судді має відбуватися в час, коли такі дії завдають найменшої шкоди звичайним заняттям особи, яка є власником, якщо тільки слідчий чи прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку (ч. 2 ст. 236 КПК). Під час обшуку слідчий має право заборонити будь-яким особам до закінчення процесуальної дії залишати приміщення, в яких її проводять, а також здійснювати дії, що перешкоджають обшуку. Тому під час обшуку медичні працівники мають залишатися на своїх робочих місцях. Слід обов’язково заперечити, якщо слідчий вимагатиме зібрати всіх співробітників в одному приміщенні. Медичний персонал має виконувати свою роботу, забезпечуючи функціонування закладу. Штатне розташування співробітників дасть змогу уникнути будь-яких порушень з боку правоохоронців, адже медпрацівники будуть свідками обставин обшуку.

Слідчий уповноважений обшукати осіб, які перебувають у приміщенні, де проводять обшук, якщо є підстави вважати, що ці особи приховують на собі документи, які мають значення для кримінального провадження (ч. 5 ст. 236 КПК). Він ініціює та проводить обшук як особи, так і її речей. Слідчий, який проводить особистий обшук, і присутні при цьому поняті мають бути однієї статі з особою, яку обшукують. Присутність інших осіб під час особистого обшуку неприпустима. Оскільки більшість посад у правоохоронних органах обіймають чоловіки, організація обшуку особи жіночої статі може зайняти певний час.

Обшук в медзакладі: поведінка керівника та персоналуЧитайте: "Права пациентов: законодательство и локальные нормы" 

Результати обшуку

Результати процесуальної дії оформляють протоколом (ст. 104 КПК). Якщо правоохоронці фіксували обшук за допомогою технічних засобів, це слід вказати у протоколі. Окрім передбачених законодавством даних, у протоколі має бути детально зазначена кожна річ та документ, які правоохоронці вилучають. Заклад охорони здоров’я може зіткнутися із проблемою повернення своїх документів або неможливістю їх надати, зокрема під час перевірки фіскальними органами. Якщо кожен вилучений документ та майно були чітко описані та зафіксовані, надалі керівник закладу зможе як вимагати їх повернення, так і доводити будь-якому державному органу, який здійснюватиме перевірку, поважність причин їх відсутності.

Якщо у вас є зауваження або доповнення до тексту протоколу обшуку, обов’язково внесіть їх. Усні зауваження юридичної сили не мають. Протокол підписують усі особи, які брали участь чи були присутніми під час обшуку. Другий примірник протоколу разом із доданим до нього описом вилучених документів і речей (за наявності) правоохоронці надають керівникові закладу охорони здоров’я або іншому уповноваженому представнику. З отриманого примірника варто зробити кілька копій, долучивши їх до справ, із яких вилучили документи.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді