Як кваліфікаційна категорія медичних працівників визначає розмір посадового окладу?

Читайте в статті, як медичному працівнику розрахувати посадовий оклад залежно від кваліфікації, які умови такого розрахунку для керівників медзакладу та що потрібно врахувати під час визначення розміру посадового окладу.

Механізм обчислення розміру посадових окладів для працівників сфери охорони здоров’я України проводиться на основі Умов, розроблених згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери". Керівник відповідає за своєчасне та безпомилкове обчислення розміру заробітної платні для працівників медичного закладу. Сьогодні законодавство гарантує підвищення окладу працівникам галузі охорони здоров’я залежно від кваліфікаційної категорії.

Як кваліфікаційна категорія медичних працівників визначає розмір посадового окладуЧитайте: "Симуляционное обучение в медицине"

  

Розмір посадового окладу для лікарів та середнього медичного персоналу лікувального закладу розраховується на основі Єдиної тарифної сітки та залежить від кваліфікаційної категорії. Заробітну платню працівники отримують за фактично відпрацьований ними час, виходячи з величини посадового окладу. До розміру заробітної платні включають різноманітні доплати та надбавки, які прописані законодавством. Величину ж самих доплат та надбавок визначає керівник медичного закладу, виходячи з розміру фонду заробітної плати. Кожна з таких надбавок вноситься до розрахункових відомостей про виплату заробітної плати.

№ п/п

Підстави зміни розміру посадового окладу

Дата зміни посадового окладу

1

Присвоєння кваліфікаційної категорії

Дата, коли був підписаний наказ стосовно затвердження рішення атестаційної комісії про присвоєння кваліфікаційної категорії.

2

Призначення на посаду фахівця відповідної категорії

Дата підписання наказу про призначення на посаду.

3

Присвоєння почесного звання

Підвищення окладу настає з моменту підписання Указу Президента України.

4

Присвоєння наукового ступеня

Дата, коли Вища атестаційна комісія винесла рішення про видачу відповідного диплома.

Розмір заробітної плати визначається окремо за основною посадою та за посадою за сумісництвом. Якщо в медичному закладі виявлений факт неправильного нарахування та виплати грошових коштів, керівник зобов’язаний негайно відреагувати на цю ситуацію, усунути помилки та забезпечити виплату працівнику належних йому коштів.   

Як кваліфікаційна категорія медичних працівників визначає розмір посадового окладуЧитайте: "Аккредитация медицинских учреждений в Украине"

Як розраховується посадовий оклад керівникам медичних закладів

Умови оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення прописує особливості розрахунку величини посадових окладів для керівників медичних закладів та їх заступників. Відповідно до цього нормативного документу розмір посадового окладу для них розраховують за тарифним розрядом, який в свою чергу встановлюють за групами оплати праці.

Пункт 2.4.1. Умов прописує ситуації, за яких керівник медичного закладу та його заступник претендує на підвищення рівня посадового окладу. Основною умовою підвищення посадового окладу, що відповідає тарифному розряду за групою з оплати праці, є наявність кваліфікаційної категорії за спеціальністю «організація та управління охороною здоров’я» або «організація та управління фармацією».

№ п/п

Категорія

Ступінь підвищення окладу

1

Вища кваліфікаційна категорія за спеціальністю «організація і управління охороною здоров’я» та «організація та управління фармацією».

44,9% тарифної ставки працівника I тарифного розряду.

2

Перша кваліфікаційна категорія за спеціальністю «організація і управління охороною здоров’я» та «організація та управління фармацією».

31,9% тарифної ставки працівника I тарифного розряду.

3

Друга кваліфікаційна категорія за спеціальністю «організація і управління охороною здоров’я» та «організація та управління фармацією».

24,1% тарифної ставки працівника I тарифного розряду.

4

Керівникам, призначеним з-поміж спеціалістів, які мають базову та неповну вищу медичну освіту та вищу кваліфікаційну категорію.

28,3% тарифної ставки працівника I тарифного розряду

5

Керівникам, призначеним з-поміж спеціалістів, які мають базову та неповну вищу медичну освіту та першу кваліфікаційну категорію.

18,4% тарифної ставки працівника I тарифного розряду.

6

Керівникам, призначеним з-поміж спеціалістів, які мають базову та неповну вищу медичну освіту та другу кваліфікаційну категорію.

8,7% тарифної ставки працівника I тарифного розряду



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді