Санітарно-епідемічні вимоги до приміщень дитячих санаторіїв

Дізнайтеся про санітарно-гігієнічні та протиепідемічні вимоги до утримання будівель та споруд санаторію, де перебувають діти.

До утримання будівель та споруд дитячих санаторіїв висуваються наступні вимоги:

Щоденно всі приміщення санаторію слід прибирати вологим способом при відкритих вікнах та фрамугах.

Прибирання спалень необхідно проводити 2 рази на день (після нічного та денного сну) під час відсутності дітей, за винятком палат для лежачих хворих.

З метою знищення в повітрі хвороботворних мікроорганізмів слід проводити кварцування спалень. Його здійснюють тільки під час відсутності дітей. Режим кварцування та його тривалість залежить від потужності лампи та інструкції заводу-виробника.

Санітарно-епідемічні вимоги до приміщень дитячих санаторіївЧитайте: "Спеціальний рецептурний бланк ф-3: облік, знищення, відповідальні"

Килими та килимові доріжки необхідно щоденно чистити пилососом, періодично вибивати і протирати вологою щіткою, а раз на рік вони підлягають сухому хімічному чищенню.

Постільне приладдя (матраци, подушки, ковдри) перед початком зміни необхідно виносити на повітря для провітрювання і просушування. Раз на рік постільне приладдя підлягає хімічному чищенню.

При наявності хворих на крапельну чи кишкову інфекції постільну білизну двічі чистять щіткою, змоченою в 0,5-відсотковому розчині хлораміну, 0,5-відсотковому розчині хлордезину чи іншого дезінфекційного засобу, що має дозвіл Міністерства охорони здоров’я України на використання для таких цілей.

При виникненні захворювання на вірусний гепатит проводиться камерна обробка постільного приладдя. Через 1 годину після обробки кімнату слід ретельно провітрити.

Санітарно-епідемічні вимоги до приміщень дитячих санаторіївЧитайте: "Аттестация врачей на присвоение и подтверждение категории"

Миття освітлювальної арматури, віконних приямків та чищення скла як із зовнішньої, так і з внутрішньої сторони, вентиляційних решіток слід проводити по мірі забруднення, але не рідше двох разів на рік.

Стіни та ручки дверей в умивальних, душових (ванних) кімнатах, пральних, вбиральнях слід мити щоденно гарячою водою із застосуванням миючих засобів, що мають позитивні висновки за результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи Міністерства охорони здоров’я України, а підлогу — по мірі забруднення необхідно протирати не менше трьох разів на день. Унітази миють двічі на день водою із застосуванням миючих засобів за допомогою йоржів та щіток для видалення сечокислих солей, використовуючи тільки ті, що мають позитивні висновки за результатами державної санітарно-епідеміологічної експертизи Міністерства охорони здоров’я України. На кожен санвузол необхідно мати не менше 6 квачів. Чисті і використані квачі зберігають окремо в промаркованій тарі.

Прибиральний інвентар (відра, щітки та ін.) має бути промаркований і закріплений за окремими приміщеннями.

Щотижнево здійснюється генеральне прибирання, що включає миття стін, дверей, підлоги, обладнання всіх приміщень з використанням миючих засобів.

При закінченні зміни проводиться санітарний день: генеральне прибирання приміщень, миття вікон, освітлювальної арматури, очистка вентиляційних решіток.

Санітарно-епідемічні вимоги до приміщень дитячих санаторіївЧитайте: "Звіт лікаря — рекомендації щодо складання"

За епідемічними показаннями щоденне вологе прибирання всіх приміщень проводиться із застосуванням  дезінфекційних засобів, які повинні зберігатися в місцях, недоступних для дітей.

Кожен дезінфекційний засіб, що виробляється в Україні або імпортується в Україну, повинен мати позитивний висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи Міністерства охорони здоров’я України, бути внесеним до Державного реєстру дезінфекційних засобів, що ведеться Міністерством охорони здоров’я України, мати реєстраційне посвідчення МОЗ України та методичні вказівки щодо його застосування із зазначенням галузі, терміну, умов застосування, форми випуску тощо.

Зміна постільної білизни та рушників проводиться по мірі забруднення, але не рідше одного разу на тиждень. В санаторії необхідно мати не менше трьох змін постільної білизни і двох змін наматрацників, достатню кількість індивідуальних серветок одноразового використання для гігієнічних процедур. Чиста білизна повинна доставлятися в мішках і зберігатись в шафах.

Санітарно-епідемічні вимоги до приміщень дитячих санаторіївЧитайте: "Клінічні протоколи у вітчизняній медичній практиці"

Брудна білизна повинна складатися в спеціальні ємності з кришками чи поліетиленові або клейончасті мішки, які потім повинні доставлятися в спеціальне приміщення чи у пральну. Тканинні мішки необхідно здавати в пральну, клейончасті — обробляти гарячим мильним або содовим розчином. Білизну дітей з енурезом збирають і обробляють окремо.

Проводити прання дитячої натільної (нічні сорочки, труси, піжами) та постільної білизни необхідно тільки тими миючими засобами, що мають позитивний висновок державної санітарно-епідемічної експертизи Міністерства охорони здоров’я України та призначені до використання в цій сфері (у т. ч. для прання дитячої білизни).

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді