Чи зобов’язаний керівник перенести відпустку з вагітності та пологів за заявою працівниці

626

Запитання

Вагітна працівниця хоче перенести допологову частину відпустки на період після пологів згідно з новими нормами законодавства. Чи правомірно це зробити за її заявою?

Відповідь

На запитання відповідає Ірина Житкова, шеф-редактор Експертус Кадри.

11 змін у законодавстві про відпустки

Ні. Якщо вагітна хоче перенести допологову частину відпустки на період після пологів, за її заявою лікар сформує електронний медичний висновок (е‑медвисновок) зі зміненими датами.

Із 29 липня 2023 року діє норма, за якою вагітна має право перенести частково або повністю частину відпустки тривалістю 70 календарних днів, передбачену до пологів, на період після пологів. Умова — у вагітної немає медичних протипоказань. Але зауважте, що загальна тривалість відпустки не може перевищувати сумарно 126 календарних днів (ч. 2 ст. 179 КЗпП, ч. 2 ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР). Тобто одного бажання жінки замало, оскільки тільки лікар може визначити, чи є у вагітної медичні протипоказання.

Проте вагітна раніше не могла скористатися новою нормою, адже лікар формував е‑медвисновок тільки з 30 тижня вагітності. МОЗ наказом № 1810 врегулювало це питання — змінило Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність у Реєстрі медичних висновків в електрон­ній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066 (далі — Порядок № 1066). Наказ набрав чинності 10 листопада 2023 року.

Із цієї дати у період від початку 30 тижня вагітності та до дня пологів вагітна сама визначає дату, з якої формуватиметься медвисновок «Вагітність та пологи». Якщо вагітна бажає «зсунути» дату початку відпустки з вагітності та пологів, пише заяву головному лікарю закладу охорони здоров’я з проханням сформувати медвисновок категорії «Вагітність та пологи» з пізнішої дати або дати пологів, якщо вони настануть раніше. Заяву мають погодити лікар і головний лікар.

Якщо на вагітну до дня пологів не сформували медвисновок категорії «Вагітність та пологи», то його сформують із дати пологів (п. 10 розд. III Порядку № 1066).

Отже, якщо вагітна хоче перенести відпустку з вагітності та пологів на пізніший період, вона має звернутися до керівника. Він побачить е-лікарняний із причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» на вебпорталі Пенсійного фонду України. Уповноважений із соцстраху підприємства розглядає такий е-лікарняний не більше ніж три робочі дні й зазначає в рішенні призначення допомоги.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
92358

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
32844

Чи згорять відпустки, не використані в минулі роки, коли набере чинності новий Закон про працю

У працівників накопичилися дні невикористаних відпусток за кілька років. У когось залишилося п’ять днів відпустки, у когось — 30. Чи «згорять» ці дні після того, як набере чинності новий Закон про працю?
3453