Чи згорять відпустки, не використані в минулі роки, коли набере чинності новий Закон про працю

UA RU
У працівників накопичилися дні невикористаних відпусток за кілька років. У когось залишилося п’ять днів відпустки, у когось — 30. Чи «згорять» ці дні після того, як набере чинності новий Закон про працю?

Відпускні: як розраховувати та коригувати

Ні, не «згорять».

Нині невикористані відпустки не «згоряють». Роботодавець виплачує працівникам у разі звільнення грошову компенсацію за всі невикористані дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки — працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи (ч. 1 ст. 24 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР).

Невикористані відпустки «згорятимуть» за новим Законом «Про працю» (реєстр. № 2708). Наразі у ВР доопрацьовують проєкт цього Закону. Роботодавець виплачуватиме працівнику під час звільнення компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки лише за поточний та попередній робочі роки (ст. 57 Законопроєкту № 2708). Норма почне діяти, коли Закон про працю набере чинності.

Хороша новина: працівник має право отримати невикористані відпустки, що накопичилися за минулі роки, і після того, як Закон про працю почне діяти. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі (ст. 58 Конституції України). Це означає: до події, факту застосовують закон або нормативно-правовий акт, під час дії якого вони відбулися (п. 2 рішення Конституційного Суду України від 09.02.1999 № 1-рп/99).

Приклад

Працівник не використав три дні щорічної основної відпустки за 2017/2018 робочий рік, 10 днів — за 2018/2019, 24 дні — за 2019/2020, у серпні 2020 починається новий робочий рік.

Припустимо, Закон про працю набув чинності у вересні 2020 року, а працівник звільняється в жовтні.

Працівник на власний розсуд може використати до звільнення відпустки за 2017/2018 та 2018/2019 робочі роки, а за інші — отримати компенсацію у разі звільнення або отримати компенсацію за всі невикористані відпустки за чотири робочих роки.

✅✅✅ Як замінити відпускників у медзакладі

Чи згорять відпустки, не використані в минулі роки, коли набере чинності новий Закон про працю

Як продовжити чи перенести відпустку

Поясніть колегам, які хвилюються про відпустки, — отримають усе, що заробили. Проте щоб не накопичувати боргів, плануйте невикористані відпустки. Якщо не зробили цього в графіку на 2020 рік, складіть доповнення до графіка.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді