Кому з лікарів-стоматологів надають щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці

UA RU
Автор
експерт із кадрових питань
Кому надають щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці? Чи мають право на таку відпустку лікарі-стоматологи, які працюють у ФОП? Про це в статті.

♔ PREMIUM-курс для керівника стоматології

Відпустка за особливий характер праці (далі — відпустка) — один із видів щорічної додаткової відпустки (ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР, далі — Закон про відпустки).

Хто має право на відпустку за особливий характер праці

Відпустку надають окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я (Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затверджений постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290 (далі — Список № 1290-2); п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки).

Право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці мають працівники, які безпосередньо зайняті обслуговуванням хворих в установах та підрозділах, зокрема:

  • лікар (у т. ч. лікар — керівник відділення, кабінету), крім лікаря-лаборанта
  • науковий співробітник, який безпосередньо працює з хворими
  • молодші спеціалісти з медичною освітою (крім лаборанта)
  • молодші медичні сестри з догляду за хворими, молодші медичні сестри та обслуговуючий персонал (буфетник, офіціант, робітник з обслуговування лазні, нянька, прибиральник виробничих приміщень)

Щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці надають лікарям, що працюють у закладах і установах охорони здоров’я (поз. 32 розд. XVII Списку № 1290-2).

✅✅✅ Відпустки медичних працівників

Чи надають відпустку за особливий характер праці працівникам ФОП

ФОП — зареєстрована в установленому порядку фізична особа, що провадить підприємницьку діяльність (п. 1.3 Положення про Реєстр статистичних одиниць та формування основ вибірки сукупностей одиниць статистичних спостережень за діяльністю підприємств, затвердженого наказом Держкомстату від 16.12.2009 № 481).

ФОП — не юридична особа, і не заклад охорони здоров’я. Отже, його працівники-стоматологи не мають права на додаткову відпустку.





зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді