Внесення в ЕСОЗ даних про послуги з реабілітації

1131

Запитання

Які дані про послуги з реабілітації вносити в ЕСОЗ?

Відповідь

Із 17 червня в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ) запрацював функціонал обліку реабілітаційних втручань на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ).

На які нормативні акти звернути увагу в червні 2023 року

Представники НСЗУ розповіли про новий функціонал 13 червня на вебінарі «Електронна система охорони здоровʼя: які зміни в системі очікувати лікарям найближчим часом».

NB! Щоб перевірити, чи доступний новий функціонал у вашій медичній інформаційній системі, зверніться до її представника

Якою нормативкою керуватися

Відтепер можна вносити електронні записи про стан особи, яка потребує реабілітації за Класифікатором функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (НК 030:2022), затвердженим наказом Мінекономіки 09.04.2022 № 810-22 (далі — НК 030:2022). 

Фахівці з реабілітації мають вносити медичну інформацію про реабілітаційну допомогу в ЕСОЗ відповідно до вимог, визначених у постановах КМУ:

КМУ вніс до них відповідні зміни постановою від 30.03.2023 № 279.

Яких працівників зареєструвати в ЕСОЗ

Щоб робити електронні медичні записи про реабілітаційні втручання, фахівці мультидисциплінарної реабілітаційної команди (МДРК), мають бути зареєстровані в ЕСОЗ. Нагадаємо, що можливість реєструвати працівників в ЕСОЗ має керівник закладу охорони здоров’я і представники відділу кадрів з відповідною роллю в закладі в ЕСОЗ.

На поточному етапі НСЗУ рекомендує зареєструвати в ЕСОЗ: 

  • лікарів фізичної та реабілітаційної медицини
  • ерготерапевтів
  • фізичних терапевтів
  • асистентів ерготерапевтів
  • асистентів фізичних терапевтів

Які дані вносити в ЕСОЗ

Відомості, які фахівці з реабілітації, що входять до складу МДРК, мають вносити в ЕСОЗ, наведені у пункті 23-2 Порядку організації надання реабілітаційної допомоги у сфері охорони здоров’я, затвердженого Постановою № 1268 (далі — Порядок № 1268). А саме:

  • у межах реабілітаційного циклу: результати реабілітаційних обстежень пацієнта з фіксацією його стану відповідно до НК 030:2022
  • призначення реабілітаційних втручань відповідно до Класифікатора медичних інтервенцій (НК 026:2021), затвердженого наказом Мінекономіки від 04.08.2021 № 360-21 (далі — НК 026:2021), і їх обсяг
  • призначення та використання допоміжних засобів реабілітації (технічних та інших) і їх кількість згідно з Довідником допоміжних засобів реабілітації в ЕСОЗ
  • після кожної реабілітаційної сесії — дані щодо факту проведення реабілітаційних втручань та їх обсягу відповідно до НК 026:2021;
  • дату і час початку та закінчення реабілітаційних процедур
  • після закінчення реабілітаційного циклу: відомості щодо стану функціонування особи за МКФ, а також інформацію про призначення та надані рекомендації

Якщо фахівці МДРК не мають технічної можливості вносити записи з реабілітації до ЕСОЗ, це роблять за них лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, які очолюють МРДК.

До того ж слід па’ятати, що медичні записи, які не підлягають внесенню в МІС та ЕСОЗ, але необхідні для надання реабілітаційної допомоги, фахівці МРДК ведуть в паперовій формі відповідно до галузевих стандартів (п. 6 Порядку № 1268).

✅✅✅ Порядок ведення первинно-облікової документації на період воєнного стану

Чи зміниться оплата за договорами з НСЗУ

НСЗУ повідомила, що документування реабілітаційної допомоги за новим функціоналом наразі не вплине на оплату за договорами з НСЗУ.

Докладно з особливостями закупівлі послуг за реабілітаційними пакетами можна ознайомитись у Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженому постановою КМУ від 27.12.2022 № 1464 (далі — Порядок1464). Радимо переглянути також роз’яснення на сайті НСЗУ у розділі «Розʼяснення для ЗОЗ».

Принагідно зазначимо, що 16 червня КМУ вніс зміни до Порядку 1464, збільшення максимальної кількості реабілітаційних циклів, які оплачуватиме НСЗУ, з двох до восьми на рік. Ідеться про реабілітацію станів, спричинених травмами спинного мозку, важкими черепно-мозковими травмами та ампутаціями (постанова КМУ від 16.06.2023 № 613). Докладніше — за посиланням.

NB! Детальна навчальна інформація щодо обсягу та алгоритму внесення електронних медичних записів про реабілітацію до ЕСОЗ уже доступна в навчальному курсі «Документування процесу надання реабілітаційної допомоги на основі МКФ» на платформі Академії НСЗУ.

За матеріалом «Експертус Медзаклад»

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як працює електронна система охорони здоров'я

З'ясуйте зі статті, які можливості забезпечує медзакладам і пацієнтам електронна система охорони здоров'я, які заклади мають там зареєструватися та які технічні вимоги до електронних медичних інформаційних систем
32039

Медична інформаційна система у медичному закладі: як обрати і впровадити

Електронна система охорони здоровʼя України є дворівневою та складається з центральної бази даних, що є сукупністю реєстрів, та медичних інформаційних систем (МІС). Детальніше про МІС читайте в статті
13534

Електронні медичні записи: як вести, щоб не втратити коштів від НСЗУ

Аби отримати оплату за надані послуги за Програмою медгарантій, медзаклади повинні звітувати про них в електронній системі охорони здоров'я. Як без помилок вести електронні медичні записи в ЕСОЗ
23880

ДП "Електронне здоров'я" про зміни в найближче півріччя: офіційно!

Прес-служба ДП "Електронне здоров'я" відовідає на запитання Медичної справи щодо нововведень у роботі медзакладів. Поговорили про уведення електронної медкартки, технічне забезпечення сільських амбулаторій, безплатні сервіси МІС, а головне — про обмін даними між медзакладами в різних МІС.
2769