Чи допускати до роботи медичного працівника, який не дотримує гігієни рук

3572

Запитання

Чи правомірно не допустити до роботи працівника, який не дотримує гігієни рук?

Відповідь

Відповідає в «Експертус Медзаклад» лікар-епідеміолог, викладач з інфекційного контролю Львівського медичного коледжу післядипломної освіти, фахівець Асоціації «Служба організації інфекційного контролю», Валентина Косоловська.

Гігієна рук на робочих місцях у ЗОЗ

На сьогодні в кожному ЗОЗ має бути створений відділ з інфекційного контролю (ВІК), працівники якого першочергово мусять провести навчання з профілактики інфекцій та інфекційного контролю (далі — ПІІК). Головна медична сестра безпосередньо не відповідає за навчання з ПІІК і відстороняти працівників від роботи не може. Для того щоб поліпшити гігієну рук медичних працівників, співпрацюйте з керівником ЗОЗ і ВІК. Дійте за алгоритмом.

Насамперед видайте наказ про проведення навчань із дотримання правил і практик із гігієни рук для всіх працівників закладу:

  • Покладіть відповідальність за організацію присутності працівників на заняттях на завідувачів відділень. Задокументуйте обов’язкове тестування та контроль якості обробки рук медичних працівників.
  • Складіть графік навчань та затвердьте його наказом. Віддавайте перевагу загальним лекціям або окремим заняттям у відділеннях. Навчання в колективі працівники сприймають позитивніше і виконують обробку рук на рівні з колегами.

УВАГА! На власному прикладі показуйте, як дотримувати гігієни рук. Навчання з ПІІК не буде ефективним, якщо головна медсестра й члени ВІК нехтуватимуть вимогами законодавства повсякдень. 

Під час навчання проведіть контроль якості обробки рук за допомогою медичного тренажера UV-BOX. Ультрафіолет допоможе наочно продемонструвати ділянки, які медичні працівники пропускають під час обробки рук антисептиком. У цей момент зробіть зауваження щодо довгих або покритих лаком нігтів.

Розробіть тести з гігієни рук й одразу після навчання оцініть рівень знань. Зазвичай ті працівники, які категорично відмовляються знімати лак, роблять багато помилок. За потреби призначте перездачу теми.

УВАГА! Використовуйте Карту контролю якості обробки рук від Асоціації «Служба організації інфекційного контролю». Вона дає змогу оцінити гігієну рук медичних працівників щоквартально. Результати враховуйте під час визначення критеріїв оцінки роботи та скерування медичного працівника на атестацію.

Згідно з пунктом 10 розділу ІІІ Інструкції з впровадження покращення гігієни рук, затвердженої наказом МОЗ від 03.08.2021 № 1614 (далі — Інструкція № 1614), результати оцінювання з гігієни рук можуть бути підставою для недопуску до виконання функціональних обов’язків нових медичних працівників, наприклад, під час працевлаштування, після випробного строку. Для чинних працівників визначаємо показник компетентності або відповідності займаній посаді, тобто в співпраці з адміністрацією ЗОЗ, зокрема відділом кадрів та юрисконсультом, можна видати наказ про відсторонення згідно з цим пунктом.

✅✅✅ Внутрішньолікарняні інфекції: види, причини, протидія

Також відповідно до статей 21 та 139 Кодексу законів про працю України працівник, який уклав трудовий договір, зобов’язаний виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку підприємства, установи, організації, розпорядження власника або вповноваженого ним органу, дотримувати трудової та технологічної дисципліни, вимог нормативних актів про охорону праці. Якщо працівник не виконує свої зобов’язання, власник або вповноважений ним орган має право його відсторонити.

Отже, пропишіть у колективному договорі ЗОЗ, у правилах внутрішнього трудового розпорядку та посадових інструкціях необхідність дотримувати Інструкції № 1614, зокрема мати коротко підстрижені нігті без покриття лаком. Ознайомте з документом кожного працівника під особистий підпис. Тоді з огляду на затверджений наказ щодо обов’язкового проходження навчання, колективний договір і правила внутрішнього розпорядку зможете відсторонити порушника або встановити йому випробний строк.

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6729

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22993