Працевлаштування призовників, військовозобов’язаних, резервістів

10964

Запитання

Які умови працевлаштування військовозобов'язаних, призовників, резервістів?

Відповідь

В Експертус Медзаклад консультують на цю тему члени робочої групи:

  • юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку Юлія Видиборець
  • офіцер відділу організації військового обліку людських мобілізаційних ресурсів мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ Олексій Дудка
  • начальник групи організації бронювання військовозобовязаних мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу ЗСУ Андрій Бобков

Чи подавати особисті освітні портфоліо, якщо атестацію під час воєнного стану призупинено

Порядок прийняття на роботу, документи, які має подати кандидат на працевлаштування, визначає Кодекс законів про працю України(КЗпП). Проте коли приймаєте на роботу призовників, військовозобов’язаних, резервістів, маєте урахувати вимоги законодавства у сфері військового обліку.

Що перевірити при працевлаштуванні

Стаття 24 КЗпП зобов’язує кандидатів на працевлаштування подати, серед іншого, відповідний військово-обліковий документ. Додаткові вимоги встановлює Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487 (далі — Порядок). Так, роботодавець при прийнятті на роботу зобов’язаний перевірити:

1. Наявність військово-облікового документа

2. Наявність відмітки у військово-обліковому документі про взяття на військовий облік

Підстава — абзац другий пункту 34 Порядку.

Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання (пп. 1 п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Додаток 2 до Порядку).

Військовий облік: 10 ключових змін для роботодавців

Які військово-облікові документи повинен надати кандидат на працевлаштування

Чоловіки

Військово-обліковими документами, які мають надати чоловіки, є:

Призовники

посвідчення про приписку до призовної дільниці

Військовозобов’язані

військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного

Резервісти

військовий квиток

Роботодавець може не вимагати військово-облікові документи лише у чоловіків старших за 60 років. Такі чоловіки невійськовозобов’язані, оскільки досягли граничного віку перебування в запасі. Виняток — вищий офіцерський склад, який перебуває у запасі до 65 років. Вірогідність, що прийде працевлаштовуватися така особа вкрай низька, бо такі звання присвоюють тим, хто віддав військовій службі усе життя. Тож орієнтуйтеся на вік 60 років.

Жінки

Жінки, які перебували на військовому обліку до 05.01.2023, надають роботодавцю тимчасове посвідчення або військовий квиток. Щодо інших жінок зважайте на таке.

26 жовтня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних» від 07.10.2022 № 2664-ІХ. Із цієї дати жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність у закладах професійної або професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти стають на військовий облік обов’язково.

Умови:

  • жінка не досягла 60 років — граничного віку перебування у запасі (п. 4 ст. 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» 25.03.1992 № 2232-XII; далі — Закон про військовий обов’язок)
  • військово-лікарська комісія (ВЛК) визнала жінку придатною до військової служби за станом здоров’я. Про придатність свідчитиме постанова ВЛК з висновками «придатна до військової служби» або «непридатна до військової служби в мирний час, обмежено придатна у воєнний час»

✅✅✅ Безперервний професійний розвиток медиків: як набрати бали

Питання, яким чином поставити на облік цю категорію працівниць, залишалося відкритим до набрання чинності Порядком. Наразі Порядок визначив, що жінок з медичною та фармацевтичною освітою, які станом на 5 січня 2023 року не перебували на військовому обліку, можна приймати як невійськовозобов’язаних до кінця 2026 року. Керівники державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій (далі — підприємство) зобов’язані повідомити відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК) про жінок з медичною та фармацевтичною освітою, які працюють на підприємстві (п. 51 Порядку). Форма повідомлення не унормована, тож складіть його у довільній формі.

Ураховуйте також, що жінка могла стати на військовий облік добровільно, якщо має спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міноборони.

Ольга Дубина головний редактор системи «Експертус Медзаклад»
Дізнайтеся, якою нормативною базою керуватися, у які строки необхідно внести дані в ЕСОЗ під час воєнного стану за яких умов виписувати паперові рецепти та направлення.

 

Що зробити, коли оформили прийняття

Ознайомте працівника під особистий підпис з правилами військового обліку (Додаток 2 до Порядку). Чи зробив це роботодавець з’ясовують при перевірці (п. 4 Додатку 31 до Порядку). 

Внесіть інформацію про прийняття до відповідного списку персонального військового обліку та відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Строк — п’ять днів (п. 41 Порядку). 

✅✅✅ Зміни коду КП у штатному розписі: зразок наказу

Коли подати повідомлення про зміну облікових даних

Повідомлення про зміну облікових даних надішліть до відповідних ТЦК, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки, у яких перебуває на військовому обліку працівник у семиденний строк з дня видання наказу про прийняття на роботу. Порядок не визначає, що строк  обчислюють у робочих днях. Тож обчислюйте строк у календарних днях. Форма повідомлення унормована у Додатку 4 до Порядку.

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма підвищення кваліфікації у Вищій школі БПР «Правова освіта медпрацівників: як захиститися від конфліктів, штрафів та суду»

Після навчання знатимете, у яких випадках закон на вашому боці і почуватиметеся впевнено під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів
4625