Бронювання військовозобов'язаних працівників критично важливих підприємств: алгоритм

335
Автор
Експертна редакція порталу

Запитання

Як діє алгоритм бронювання працівників, від 31 січня 2023 року?

Відповідь

Докладніше про мобілізацію та військовий облік працівників медзакладів читайте у роз’ясненні експерта.

1. Роботодавець складає і подає список працівників, які підлягають бронюванню

Підприємства, установи й організації, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, подають список до центрального органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації, або відповідної обласної, Київської та Севастопольської міської військової/військово-цивільної адміністрації (у разі її утворення), на території юрисдикції якої вони розташовані. 

Зауважте, що кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, повинна становити 50% кількості військовозобов’язаних підприємства на дату подання списку. Утім за наявності обґрунтованої потреби список працівників для бронювання можна збільшити.

✅✅✅ Мобілізація медичних працівників: кого можуть призвати на військову службу та хто не підлягає мобілізації

2. Відповідальний орган перевіряє коректність списків

Центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику у відповідній сфері, або обласна, Київська та Севастопольська міські держадміністрації, або обласна, Київська та Севастопольська міські військові/військово-цивільні адміністрації (у разі їх утворення), МЗС, Секретаріат КМУ перевіряє, чи підприємство зазначило в списку всю потрібну інформацію, чи надало до нього обґрунтування, чи дотримало вимог щодо кількості військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню. Далі список подають на погодження Генштабу ЗСУ.

Військовий облік: 10 ключових змін для роботодавців

3. Генштаб ЗСУ погоджує списки і подає їх Мінекономіки.

Списки, які Генштаб ЗСУ погодив за результатами перевірки на повноту заповнення і наявність обґрунтувань, він далі подає Мінекономіки.

4. Мінекономіки приймає рішення про бронювання

Щоб прийняти рішення про бронювання військовозобов’язаних, Мінекономіки перевіряє списки щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генштабом ЗСУ.

Ольга Дубина головний редактор системи «Експертус Медзаклад»
Дізнайтеся, якою нормативною базою керуватися, у які строки необхідно внести дані в ЕСОЗ під час воєнного стану за яких умов виписувати паперові рецепти та направлення.

 

5. Військовозобов’язаний працівник отримує витяг із наказу Мінекономіки про бронювання

Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного. Саме витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання відстрочки

6. ТЦК ставить працівника на спеціальний військовий облік

Органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов’язаного для зарахування його на спеціальний військовий облік.
Далі ТЦК на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує працівника критично важливого підприємства на спеціальний військовий облік.

За матеріалами «Експертус Медзаклад»

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою