Сумісництво: як визначити основне місце роботи медичної сестри

1696

Запитання

Медична сестра працює 0,5 посади у стаціонарі та на 0,5 посади у мобільній паліативній допомозі в одному закладі. Як визначити основне місце роботи з огляду на нещодавні законодавчі зміни в роботі за сумісництвом?

Відповідь

Відповідає в журналі «Довідник головної медичної сестри» керівник групи експертів із кадрових питань, Ольга Догадіна.

NB! Визначте самостійно, яке робоче місце буде основним, а яке — за сумісництвом.

Семінари та вебінари для медиків

До 19 липня 2022 року законодавство встановлювало обмеження щодо роботи за сумісництвом працівників державних підприємств. Із цієї дати зі ст. 102-1 Кодексу законів про працю України виключили норму, що умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій визначає КМУ.

Як наслідок, на підставі постанови КМУ від 22.11.2022 № 1306 з 25.11.2022 втратила чинність постанова КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.1993 № 245. Також КМУ розпорядженням від 22.11.2022 № 1047-р скасував наказ Мінпраці, Мін’юсту, Мінфіну «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.1993 № 43 (далі — Наказ № 43).

Чи ознайомлювати працівників із наказами про зміну посадового окладу

Тож наразі працівники державних підприємств виконують роботу за сумісництвом на загальних підставах.

Зі скасуванням Наказу № 43 не діє Перелік робіт, які не є сумісництвом (Додаток до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого Наказом № 43; далі — Додаток). Тому не можна користуватись нормою, що не є сумісництвом інша робота, яку виконуєте в тому разі, коли на основній роботі працюєте неповний робочий день і відповідно до цього отримуєте неповний оклад (ставку), якщо оплата праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи (п. 11 Додатка).

 NB! Якщо ви працюєте за основним місцем роботи на двох посадах, з яких одна — це довантаження до повної ставки, визначте одну з посад основною, а іншу — роботою за сумісництвом.

Основне місце роботи — місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, і визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) і відомостями, що обліковують в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі (п. 12 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

✅✅✅ Електронний лікарняний 2023: як оформити

Про визначення місця роботи як основного згідно з поданою заявою (до відкликання) повідомте страхувальника, в якого працюєте за основним місцем роботи (п. 3-1 ч. 2 ст. 16 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-IV).

Дійте за алгоритмом:

  • визначитесь, яка посада буде основною, а яка — за сумісництвом 
  • подайте заяви про звільнення з тієї посади, що надалі буде роботою за сумісництвом, і про прийняття з наступного дня на цю посаду за сумісництвом
  • звільніться з роботи й укладіть трудовий договір за сумісництвом на підставі цих заяв

Оскільки основне місце роботи залишається на іншій посаді, компенсації за невикористану відпустку при звільненні не буде. Надалі робочий рік для щорічної відпустки за основним місцем роботи не зміниться. А для роботи за сумісництвом робочий час рахуватимуть з дати укладання трудового договору за сумісництвом.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30425

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
84658