Зарплати працівникам комунальних ЗОЗ в 2023 році

3209
Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»

Запитання

Чи підвищать зарплати працівникам комунальних ЗОЗ у 2023 році?

Відповідь

На це питання відповідає головний редактор системи «Експертус Медзаклад» Ольга Дубина.

Минулого року КМУ гарантував медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров’я заробітну плату щонайменше у 13500 і 20000 грн залежно від підотовки та займаної посади (постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних працівників закладів охорони здоров’я» від 12.01.2022 № 2; далі — Постанова № 2).

Планів підвищити рівень мінімальної оплати праці для медиків у 2023 році, принаймні наразі, немає. Адже через війну уряд не зміг виділити більше коштів на програму медичних гарантій. А з наявними тарифами за договорами з НСЗУ головне, щоб КНП змогли виплатити медикам зарплату згідно з чинними нормами. 

Пакета дофінансування на зарплати для медзакладів, які мають заборгованість з оплати праці, що діяв у 2022 році, нова програма медгарантій теж не передбачає. Але НСЗУ знову укладає договори, що допоможуть компенсувати витрати на оплату праці лікарів-інтернів, а також пропонує новий пакет дофінансування медзакладів, розташованих на тимчасово окупованих територіях (гл. 3638 Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2023 році, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2022 № 1464).

Утім деяким категоріям працівників державних і комунальних ЗОЗ зарплату таки підвищують. КМУ ухвалив зміни, що розширюють вимоги до мінімального рівня оплати праці на фармацевтичних працівників і фахівців з реабілітації. Ідеться про постанову КМУ «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2022 № 28. Її норми застосовуються з 1 січня 2023 року.

Нововведення передбачають, що мінімальний рівень оплати праці медичних, фармацевтичних працівників і фахівців з реабілітації закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності за повністю виконану місячну (годинну) норму праці установлюється на рівні:

Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру КМУ пропонує враховувати основну, додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати.

Зарплатні нововведення очікуванні та, по суті, мають бути прийняті на виконання Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) зі змінами, внесеними Законами України:

Перший доповнив статтю 8 Закону про оплату праці нормою про те, що мінімальний розмір оплати праці медичних і фармацевтичних працівників державних і комунальних ЗОЗ визначає КМУ, у тому числі з дотриманням гарантій щодо мінімальної заробітної плати (п. 3 Закону № 2347). А другий визначив такі самі умови оплати праці для фахівців з реабілітації (п. 2 Закону № 2494).

Наші експерти вже підготували докладний аналіз нових норм.

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

Вища школа безперервного професійного розвитку: оберіть навчальну програму

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3028