Утилізація гуманітарних наркотичних лікарських засобів

1632
Автор
головний спеціаліст відділу контролю за дотриманням ліцензійних умов діяльності з обігу підконтрольних речовин Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками

Запитання

ЗОЗ отримав наркотичні лікарські засоби як гуманітарну допомогу. Але невдовзі закінчується строк придатності й виникає потреба їх знищити. Як це правильно зробити?

Відповідь

На це запитання в журналі «Довідник головної медсестри» відповідає Тетяна Загородна, головний спеціаліст відділу контролю за дотриманням ліцензійних умов діяльності з обігу підконтрольних речовин Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Як підготуватися до перевірки обігу лікарських засобів

Спеціальних вимог або порядку, як знищити наркотичні засоби, психо­тропні речовини й прекурсори, які ЗОЗ отримав як гуманітарну допомогу, немає.

Для того щоб правильно знищити наркотичні засоби, керуйтеся такими нормативними документами:

Наркотичні (психотропні) лікарські засоби підлягають знищенню, якщо:

ЗОЗ знищує наркотичні засоби й психотропні речовини самостійно, якщо має ліцензію на право провадження діяльності, пов’язаної зі  знищенням таких засобів і речовин. Або ж на договірних умовах із суб’єктом господарювання, який має ліцензію на такий вид діяльності. Скористайтеся визначеним Держлікслужбою методом знищення.

✅✅✅ Спеціальний рецептурний бланк ф-3: облік, знищення, відповідальні

Для того щоб визначити, яким методом знищити зазначені засоби, надішліть до Держлікслужби такі документи:

Згідно з наказом керівника ЗОЗ створіть комісію, до складу якої входить сам керівник або його заступник. Також обов’язково залучіть представника територіального (відокремленого) підрозділу міжрегіонального територіального органу Національної поліції з питань боротьби з наркозлочинністю.

Відповідно до пункту 77 Ліцензійних умов невикористані залишки препаратів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів необхідно знищити:

NB! Непридатні для подальшого використання лікарські засоби загальної групи, які надійшли до лікувально-профілактичного закладу як гуманітарна допомога, знищуйте згідно з Правилами утилізації та знищення лікарських засобів, затвердженими постановою КМУ від 24.04.2015 № 242.

Після того як знищили наркотичні (психотропні) лікарські засоби, складіть акт за формою згідно з додатком 4 до Постанови № 589. Його мають засвідчити всі члени комісії.

Перший примірник акта залишіть в органі, що знищив ці засоби, другий — у своєму ЗОЗ. Інші надішліть до Держлікслужби й територіального органу Національної поліції.

 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94309