Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів

Читайте про порядок знищення наркотичних лікарських засобів, який визначений у оновленому Порядку № 589. Додатково подбайте про те, аби кожен працівник вашого закладу, який взаємодіє з наркотичними лікарськими засобами під час виконання своїх обов'язків, також ознайомився зі змінами у Порядку.

Контроль за обігом наркотичних (психотропних) лікарських засобів має бути посиленим не лише на рівні держави, а й кожного медичного закладу. Керівництво закладу та безпосередні виконавці інструкцій щодо обігу наркотичних лікарських засобів повинні постійно дбати про дотримування правил знищення наркотичних лікарських засобів. Ці правила регламентуються нормативними документами та контролюються Міністерством внутрішніх справ. Рішення про знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів приймається комісійно.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобівЧитайте: "День медичного працівника: святкуємо 18 червня 2017"

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів регламентується Порядком № 589, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України. Цю процедуру можуть здійснювати медичні заклади, які отримали ліцензію на право провадження діяльності зі знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів. Тому медичний заклад, який використовує в своїй діяльності наркотичні препарати та прекурсори, повинен отримати відповідну ліцензію або підписати  договір на виконання цієї роботи з тим медичним закладом, який має необхідний документ.

Хто приймає рішення про знищення наркотичних засобів

Керівник медичного закладу, в якому використовуються наркотичні та психотропні лікарські засоби, видає наказ, яким визначено порядок знищення цих засобів. Наказом затверджують комісію із приймання, знищення та проведення щоквартальних інвентаризацій наркотичних (психотропних) лікарських засобів та рецептурних бланків форми № 3. Головою цієї комісії може бути сам очільник закладу чи його заступник. До роботи комісії долучається також представник територіального органу Національної поліції. Знищення наркотичних лікарських засобів непридатних для подальшого використання може здійснюватись лише за його присутності. Відповідає за це керівник закладу. Важливо наголосити, що присутність представника поліції не потрібна під час знищення невикористаних залишків у відкритих ампулах або повернутих родичами померлих хворих.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобівЧитайте: "Тест для медичних працівників: протидія професійному зараженню ВІЛ"

В яких випадках знищуються наркотичні та психотропні лікарські засоби

Наркотичні лікарські засоби знищують, якщо:

  • добіг кінця термін придатності;
  • препарати потрапили під вплив фізичних чи хімічних чинників, в результаті чого стали непридатними до використання;
  • упаковка та написи настільки зіпсовані, що встановити належність препаратів до наркотичних неможливо;
  • неможливо встановити, в яких умовах зберігались препарати.

Чітких рекомендацій про терміни, в які повинні бути знищеними психотропні лікарські засоби нормативні акти не передбачають. Однак Держлікслужба рекомендує знищувати пусті ампули відразу після виконання призначення та не зберігати їх протягом тривалого часу.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобівЧитайте: "Профілактика професійних захворювань медичних працівників на вірусні гепатити"

Які існують способи знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів

Локальним наказом передбачають і способи знищення наркотичних засобів. 

Залежно від форми випуску, способи знищення різняться:

  • рідкі невикористані залишки (сиропи, розчини, суспензії) – розводять водою та зливають в комунальний колектор;
  • тверді невикористані залишки (таблетки, порошок, гранули та капсули) – видаляють з капсули, змішують в однорідну суміш та перетворюють в моноліт (інкапсуляція та інертизація), чи спалюють в печах при високій температурі;
  • напівтверді невикористані залишки (мазі, лініменти, креми) знищують вищеописаними методами;
  • трансдермальні пластирі, які містять наркотичні засоби, спалюють за високої температури.

Пусті блістери та порожні ампули з-під використаних наркотичних засобів в подальшому обліку не підлягають. Жодної процедури списання та знищення для них не передбачено.

Знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобівЧитайте: "Стандарти контролю та забезпечення дихання пацієнта"

Порядок знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів

Метод знищення наркотичних (психотропних) лікарських засобів визначає Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками після отримання наступних документів:

Документи:

  • заява на визначення методу знищення наркотичних засобів (форма заяви визначена в додатку 3 до Порядку № 589);
  • копія ліцензії з зазначенням виду діяльності (знищення);
  • копія повідомлення органів МВС про терміни знищення наркотичних засобів.

Знищення наркотичних лікарських засобів закінчується складанням відповідного акта в трьох чи чотирьох примірниках. Форма акта наведена в додатку 4 до Порядку № 589. Один примірник акта залишається в закладі, який проводив знищення. Другий примірник залишається у власника ампул. Решту примірників акта отримують відповідно Держлікслужба та територіальний орган внутрішніх справ.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді