Пенсія за вислугу років медпрацівникам приватного ЗОЗ

1318
Автор
експерт із кадрових питань

Запитання

За яких умов медпрацівники приватного ЗОЗ мають право на пенсію за вислугу років?

Відповідь

Відповідь дає  заступниця генерального директора з кадрових питань КНП «Київський обласний кардіологічний диспансер» Галина Бєлікова.

Надбавка за вислугу років у запитаннях і відповідях

Пенсію за вислугу років призначають відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 № 1788-XII (далі — Закон № 1788). 

Право на пенсію за вислугу років мають у тому числі й працівники охорони здоров’я після досягнення 55 років і за наявності спеціального стажу роботи за переліком, що затверджує КМУ (ст. 52п. «е» ст. 55 Закону № 1788). 

Тож основною умовою для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи, напрацьованого в закладах і на посадах, які дають право на пенсію за вислугу років. Перелік таких посад і закладів затверджений постановою КМУ «Про перелік закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років» від 04.11.1993 № 909 (далі — Перелік № 909). 

Зокрема, право на пенсію за вислугу років мають лікарі та середній медичний персонал (незалежно від найменування посад): 

  • лікарняних закладів
  • лікувально-профілактичних закладів особливого типу
  • лікувально-трудових профілакторіїв 
  • амбулаторно-поліклінічних закладів
  • закладів швидкої та невідкладної медичної допомоги
  • закладів переливання крові 
  • закладів охорони материнства і дитинства 
  • санаторно-курортних закладів 
  • установ із проведення лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань Держсанепідслужби, Держпраці, Держпродспоживслужби і територіальних органів Держсанепідслужби, Держпраці, Держпродспоживслужби (щодо працівників, які не є державними службовцями) 
  • санітарно-епідеміологічних закладів 
  • діагностичних центрів (розд. 2 Переліку № 909)
Чи ознайомлювати працівників із наказами про зміну посадового окладу

Отже, спеціальний стаж — це робота в одному з перелічених закладів на лікарських посадах або посадах середнього медичного персоналу (сестра медична, фельдшер, лаборант тощо). Примітка 2 до Переліку № 909 зазначає, що робота за спеціальністю в закладах і на посадах, передбачених цим переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладів. Тому працівники закладів та установ приватної форми власності, які визначені Переліком № 909, мають право на призначення пенсії за вислугу років. 

Основним документом, що підтверджує спеціальний стаж, є трудова книжка. Якщо із записів трудової книжки неможливо зробити відповідний висновок, заклад додатково надає уточнювальну довідку. Пенсійний фонд може розглядати й інші документи — положення про заклад, структуру, штатні розписи, акредитаційний сертифікат тощо. 

Зверніть увагу, що ВРУ збільшила спеціальний стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років медпрацівникам, Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» від 02.03.2015 № 213. Докладніше — у Таблиці. 

Стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років 

 

Період призначення 

 

Необхідний стаж 

 

 01.04.2022—31.03.2023 

 

 не менше 29 років 

 

 01.04.2023—31.03.2024 

 

 не менше 29 років 6 місяців 

 

 із 01.04.2024 

 

 не менше 30 років 

 

За матеріалом "Експертус Медзаклад"

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Графік відпусток медпрацівників — 2024: як скласти

У гарячий весняно-літній період використовуйте складений заздалегідь графік відпусток медичних працівників на 2024 рік. Важливо, щоб кожен структурний підрозділ медзакладу безперебійно працював впродовж року
30446

Відпустки медичних працівників

Відпустки медичних працівників через професійні особливості викликають багато запитань у відділу кадрів медичного закладу. Розкажемо, як правильно надати відпустку та які документи оформити
84824