Mатеріальна допомога працівнику, який служить у ЗСУ: як надавати

3766

Запитання

Як надати матеріальну допомогу працівнику, який служить у ЗСУ?

Відповідь

Ситуація: роботодавець вирішив надавати фінансову допомогу мобілізованим працівникам у розмірі їх посадового окладу з 01.10.2022. Чи можна встановлювати виплату в розмірі посадового окладу? Чи вважатиметься це матеріальною допомогою? Як правильно скласти наказ? На це запитання у листопадовому номері "Управління закладом охорони здоров'я" відповідає експерт із кадрових питань Олена Петровська.

Пройти курс "Благодійна і гуманітарна допомога у медзакладі"

Роботодавець у межах своїх пов­новажень і власним коштом має право встановлювати додаткові порівняно з законодавством трудові та соціально-побутові пільги для працівників (ч. 1 ст. 9-1 КЗпП). 

Колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги (ч. 2 ст. 13 КЗпП). 

Якщо на підприємстві немає колдоговору, в розділі Положення про оплату праці, який регламентує структуру зар­плати та порядок оплати праці працівників, визначте, що до фонду оплати праці належать: 

  • основна зарплата
  • додаткова зарплата
  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати 

Установіть окремим підпунктом виплату матеріальної допомоги в розмірі посадового окладу працівникам, призваним на військову службу в разі, якщо її встановив своїм наказом керівник зак­ладу. 

✅✅✅Навчальна програма «Успішний управлінець закладу охорони здоров'я — 2023»

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати включають: 

  • виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік
  • премії за спеціальними системами і положеннями
  • виплати в рамках грантів 
  • компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, яких не передбачають акти чинного законодавства або які провадяться понад встановлені норми (ч. 3 ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР; п. 2.3 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5) 

У преамбулі наказу про нарахування та виплату матеріальної допомоги посилайтеся на відповідний пункт Положення про оплату праці, який регламентує виплату допомоги.

 

 

 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
3027