Оплата праці медпрацівнику за час перебування в укритті

1420
Автор
Експертна редакція порталу

Запитання

Як оплачувати медпрацівнику час перебування в укритті під час повітряної тривоги?

Відповідь

На це запитання у вересневому номері "Довідник головної медичної сестри" відповідає Ірина Житкова, експерт із кадрових питань.

Можна дискутувати щодо розміру оплати простою, коли працівники під час повітряної тривоги перебувають в укритті, але такі вимушені перерви в роботі підлягають оплаті.

Простій — це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами. Воєнний стан, що ввели через військову агресію рф, — надзвичайні, невідворотні й об’єктивні обставини для суб’єктів господарської діяльності, що підтвердила Торгово-промислова палата України (лист від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1). Тож призупинення роботи на підприємстві через повітряну тривогу, під час якої працівники мають перебувати в укритті, — простій.

Мобілізація медпрацівників — 2022

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо виникла виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров’я або для людей, які його оточують. Якщо така ситуація виникла не з вини працівника, за ним зберігають середній заробіток (ч. 2, 3 ст. 6 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII). Решту випадків простою не з вини працівника оплачують у розмірі 2/3 посадового окладу/тарифної ставки (ч. 1 ст. 113 КЗпП).

Нерідко сигнали повітряної тривоги тривають менше, ніж годину. Тому роботодавець самостійно вирішує: оплачувати такий час у розмірі середнього заробітку, чи табелювати й оплачувати як відпрацьований час. Фахівці Держ­праці радять другий варіант з огляду на те, що роботодавець не може наперед видати наказ про оголошення простою та ознайомити з ним працівників. Адже невідомо, коли пролунає сигнал повітряної тривоги.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат
2986