Чи повідомляти МОЗ, що ЗОЗ відкриває структурний підрозділ за іншою адресою

31
Автор
заступник директора юридичної компанії «Медконсалтинг»

Запитання

Лікарня-КНП планує створити виробничий підрозділ за іншою адресою для забезпечення мобільної паліативної допомоги в тій місцевості. Медпрацівники надаватимуть допомогу амбулаторно за місцем перебування пацієнта. Підрозділ не належить до невідокремлених згідно з частинами 1 та 4 статті 64 Господарського кодексу України, відомості до Єдиного державного реєстру не внесені. КНП має автомобіль і водія для цієї роботи, в орендованому для підрозділу приміщенні є необхідне обладнання та оргтехніка. Чи вважається такий підрозділ іншим місцем надання медичних послуг для НСЗУ та МОЗ? Чи потрібно повідомляти МОЗ про зміни до ліцензії?

Відповідь

Обов’язково повідомте МОЗ про зміни. Адже відокремлений структурний підрозділ — це підрозділ закладу охорони здоров’я, який розташований поза його основним місцерозташуванням і провадить господарську діяльність з медичної практики (п. 4 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285; далі — Ліцензійні умови).

Ліцензійні умови не виділяють окремо структурний підрозділ, дані про який унесені в Єдиний державний реєстр, і невідокремлені підрозділи. Головна ознака — розташування поза основним місцем провадження медичної практики.

Водночас у Порядку функціонування електронної системи охорони здоров’я, затвердженого постановою КМУ від 25.04.2018 № 411, місце надання медичних послуг визначене як фактична адреса провадження суб’єктом господарювання у сфері охорони здоров’я господарської діяльності з медичної практики, за якою особам, на яких поширюються державні гарантії медичного обслуговування населення, надають медичні послуги. Виходить, що у випадку паліативної чи іншої медичної допомоги на виїзді її надають за місцем проживання/перебування пацієнта.

Однак створення структурного підрозділу в означеній ситуації призводить як мінімум до зміни в матеріально-технічній базі ліцензіата, а саме — її доповнення. Адже для роботи підрозділу потрібні відповідні приміщення, обладнання, оргтехніка тощо.

Нагадуємо, що ліцензіат зобов’язаний повідомляти орган ліцензування про всі зміни даних, зазначених у заяві, документах та відомостях, які додавав до заяви про отримання ліцензії, протягом строку, встановленого ліцензійними умовами (ч. 2 ст. 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII). МОЗ на своєму офіційному сайті неодноразово розміщувало роз’яснення, в яких вказувало, що і зміна матеріальної бази, і зміна чи додавання адреси обов’язково супроводжуються поданням змін до ліцензії.

Отже, повідомлення до МОЗ із інформацією про матеріально-технічну базу, адресу тощо доведеться-таки подати, незалежно від того, чи надаватимете медичні послуги безпосередньо за цією адресою, чи на виїзді. Радимо обов’язково зазначити у Відомостях згідно з додатком 2 до Ліцензійних умов, що це буде саме структурний підрозділ для виїзної мобільної паліативної допомоги. Пропишіть це в розділі про матеріально-технічну базу, щоб орган ліцензування розумів, чому ви вказуєте саме таке обладнання/інструментарій тощо.

Окрім того, як показує практика, якщо в ліцензійному реєстрі МОЗ із медичної практики заклад не вказав конкретної адреси, часто він не має можливості нормально працювати з електронною системою охорони здоров’я.

Статичний блок для запитань-відповідей

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
66637

Ліцензія на провадження медичної практики в стоматології: які документи підготувати

Щоб провадити медичну практику в стоматології, спочатку отримайте ліцензію. Які документи підготувати для отримання ліцензії на медичну практику в стоматології, розповідаємо в статті
6296

Як повідомляти про зміни до ліцензії на медичну практику: вимоги МОЗ

Якщо медзаклад змінив найменування або засновника, розширює діяльність, закупив нове обладнання, то має повідомити про це орган ліцензування. Як внести зміни до ліцензії на медичну практику? Як оформити повідомлення? Куди і в який строк його слід надіслати? З’ясуємо далі
22909

Расширение медицинской лицензии

У медучреждения есть лицензия на медицинскую практику по сестринскому делу. Для работы с наркотиками нужно ввести в штат должность фельдшера, у которого есть право на такую деятельность. Противоречит ли это лицензионным условиям? Существует ли необходимость в прохождении фельдшером курсов сестринского дела? Нужно ли осуществлять расширение медицинской лицензии? Читайте комментарий юриста.
3241