Про референтне ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення

Норма, яка вводить державне регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення з використанням механізму референтного ціноутворення, застосовуватиметься лише після того, як МОЗ підготує необхідні документи для її реалізації.

З 1 серпня 2014 року вводиться референтне ціноутворення на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які закуповуються за кошти державного та місцевих бюджетів. Це регламентується постановою Кабінету Міністрів України від 02.07.2014 № 240.

Зокрема, підлягають декларуванню зміни оптово-відпускних цін без урахування мита і податку на додану вартість на:

  • лікарські засоби, що включені до переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади й установи охорони здоров'я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.09.1996 № 1071, крім наркотичних і психотропних лікарських засобів, прекурсорів, діючих речовин (субстанцій), медичних газів та лікарських форм, які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів з дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин;
  • вироби медичного призначення, а саме перев’язувальні та шовні засоби, стоматологічні матеріали, санітарно-гігієнічні вироби та матеріали, протезно-ортопедичні вироби та матеріали, посуд лабораторний, вироби окулярної оптики, вироби та матеріали, призначені для пакування і зберігання медичних виробів та лікарських засобів, набори реагентів для медичного фотометричного, імуноферментного, радіоімунологічного та інших видів аналізів, сумки санітарні, аптечки клінічні, вироби з полімерних, гумових та інших матеріалів і вироби, які застосовуються у медицині, крім медичної техніки, що включені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або щодо яких складено декларацію про відповідність медичного виробу і які придбаваються повністю або частково за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.

Міністерству охорони здоров’я України (МОЗ) було надано доручення протягом двох місяців привести власні нормативні документи для належної реалізації нового Порядку декларування змін оптово-відпускних цін на медичну продукцію. Таким чином, норма, яка вводить державне регулювання цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення з використанням механізму референтного ціноутворення, застосовуватиметься лише після набрання чинності таких документів.

Наразі МОЗ вже розробило 2 проекти необхідних наказів, які наразі проходять стадію громадського обговорення. А отже, лише після проходження процедури громадського обговорення цих наказів та їх державної реєстрації в Міністерстві юстиції України, від заявників будуть прийматися документи на декларування зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
9344

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді