Уряд унормував перевезення медичного канабісу

Кабмін визначив порядок перевезення медичного канабісу територією України

Уряд унормував перевезення медичного канабісу

КМУ врегулював перевезення територією України, ввезення, вивезення і транзит конопель для медичних цілей, рослинної субстанції канабісу та виготовлених з них лікарських засобів. 

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Перевезення медичного канабісу

КМУ вніс зміни до Порядку перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів на території України та оформлення необхідних документів, затвердженого постановою КМУ від 17.04.2008 № 366 (далі — Порядок № 366). Підстава — постанова КМУ від 03.09.2024 № 1005. Відтепер документ визначає і правила транспортування Україною конопель для медичних цілей, рослинної субстанції канабісу та виготовлених з них лікарських засобів, а також оформлення необхідних документів.

Перевозити медичний канабіс зможуть суб’єкти господарювання усіх форм власності за наявності ліцензії на перевезення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Робити це можна буде або на замовлення, або самим суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на виробництво, виготовлення та/або використання медичних конопель.

Ще одна обов’язкова умова — забезпечення схоронності вантажу. Відповідальність за це і за конфіденційність інформації про перевезення нестиме керівник суб’єкта господарювання. До охорони кожного перевезення мають бути залучені державні охоронні компанії, які дотримуватимуть умов охорони цінних вантажів.

Якщо кількість діючої речовини у рослинній субстанції канабісу або вироблених з неї лікарських засобів перевищує 10 л (кг), авто має бути обладнане супутниковими системами контролю з реєстрацією та моніторингом маршруту, що дає змогу ідентифікувати і встановлювати місцеперебування автомобіля. 

Перевозити менше ніж 10 л (кг) лікарських засобів із медичного канабісу в межах міста чи області можна буде без залучення охоронної компанії, а питання охорони вантажу під час перевезення має забезпечити керівник суб’єкта господарювання.

Вантаж можна буде перевозити лише автомобільним або повітряним транспортом. Заборонено пересилати медичний канабіс у поштою або залізничним транспортом.

Перевезення супроводжуватиме уповноважена особа, призначена керівником суб’єкта господарювання. Факт отримання вантажу підтверджуватиме товарно-транспортна накладна із зазначенням реєстраційного номера автомобільного транспортного засобу, яку підписує уповноважена особа. Ця особа вестиме облік перевезеного вантажу із зазначенням у спеціальному журналі (у паперовій та/або електронній формі) загальної маси, кількості місць, кінцевого пункту призначення, номера і дати підписання товарно-транспортної накладної, коду згідно з ЄДРПОУ та найменування вантажоодержувача.

Відтак оновлений Порядок № 366 гарантуватиме безпечне і контрольоване перевезення медичного канабісу територією України.

Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми STATUS, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
Що змінилося в роботі небезпечними медичними відходами, які заклади охорони здоров’я зобов’язані мати ліцензію з управління небезпечними відходами та як її отримати?

Ввезення, вивезення, транзит медичного канабісу

Нагадуємо, що раніше КМУ врегулював механізм видачі дозволів на ввезення та вивезення з України, а також транзиту її територією медичного канабісу. Ідеться про постанову КМУ «Про внесення змін до Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» від 16.08.2024 № 927 (далі — Постанова № 927).

Дозволи на ввезення, вивезення, транзит медичного канабісу видаватимуть так само передусім за наявності у суб’єкта господарювання відповідних ліцензій на здійснення діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів або ліцензії на виробництво, гуртову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами для препаратів, що містять малу кількість наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У Постанові № 927 наведений вичерпний перелік документів, які суб’єкт господарювання має подати до Держлікслужби, щоб одержати дозвіл на ввезення, вивезення, транзит рослин медичного канабісу, наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Із 1 жовтня 2024 року Держлікслужба і Держмитслужба будуть зобов’язані вносити до державного вебпорталу «Єдине вікно для міжнародної торгівлі»  інформацію про видані дозволи в день їхньої видачі.

Постанова № 927 розроблена в межах підготовки нормативно-правових актів для реалізації Закону України, який врегульовує обіг рослин роду коноплі в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності і введений у дію із 16 серпня 2024 року. 

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
66374

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді