29 жовтня — Всесвітній день боротьби з псоріазом

В Україні планується створення Державного реєстру хворих на псоріаз

За словами Віктора СТЕПАНЧЕНКО, головного позаштатного спеціаліста МОЗ зі спеціальності «Дерматовенерологія», рівень виявлення та облік хворих на псоріаз у державних медичних закладах в Україні занадто низький, що призводить до ускладнень та визначення в подальшому груп інвалідності. 

«Згідно зі статистикою Української асоціації псоріазу, в країні налічується приблизно півтора мільйона хворих на псоріаз. Із них лише приблизно 90–100 тисяч перебувають на обліку, всі решта лікуються або в приватних закладах, або не лікуються взагалі, — зауважив Віктор СТЕПАНЧЕНКО. — Без лікування або за умов неналежного лікування псоріаз може стати причиною ураження суглобів, вісцеральних систем організму, спричиняти супутні захворювання, типу псоріатичного артриту, хвороби Крона, підвищувати ризик хронічних захворювань — діабету, артеріальної гіпертензії, серцево-судинної патології, що значно знижує якість життя хворого, або навіть призводить до втрати працездатності».

Спеціаліст стверджує, що ефективне лікування можливе лише за умови наявності класифікації хворих. Для впровадження такого реєстру необхідно розробити нові облікові та звітні форми, де будуть наведені всі аспекти захворювання та методи реабілітації. На сьогодні цим питанням вже займаються головні позаштатні фахівці-дерматовенерологи обласних та київського департаментів охорони здоров’я. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді