Уряд затвердив Стратегію розвитку системи протитуберкульозної меддопомоги населенню на 2024—2026 роки

Мета — консолідувати зусилля держави та суспільства на національному, регіональному та місцевому рівнях, щоби зберегти здоров’я населення України, зокрема через подолання туберкульозу

Уряд затвердив Стратегію розвитку системи протитуберкульозної меддопомоги населенню на 2024—2026 роки

КМУ розпорядженням від 02.08.2024 № 726-р затвердив (далі — Розпорядження) затвердив Стратегію розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню на 2024—2026 роки і затвердив операційний план її реалізації (далі — Стратегія).

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Розпорядження визначило стратегічні цілі:

1. Забезпечити комплексну та орієнтовану на потреби людей медичну допомогу при туберкульозі. Така допомога передбачає координацію дій між різними закладами охорони здоров’я і дає можливість:

  • покращити доступ людей до якісних медичних послуг у громадах;
  • забезпечити безперервність лікування;
  • підвищити економічну ефективність і задоволеність пацієнтів і лікарів. 

Ключовим виконавцем цієї цілі виступає первинна медична допомога. Сімейний лікар — перший, хто надаватиме людині, хворій на туберкульоз, супровід у лікуванні за підтримки лікаря-фтизіатра, членів громади, інститутів громадянського суспільства.

2. Впровадити ефективну політику та підхід, що включає співпрацю різних галузей та секторів для подолання туберкульозу:

  • які охоплюють координацію між різними рівнями управління;
  • враховують різні аспекти боротьби з туберкульозом;
  • приділяють особливу увагу ролі громад;
  • стають основою рішень на базі моніторингу та оцінки результатів заходів протидії туберкульозу на національному та регіональному рівнях. 

Важливими виконавцями цієї цілі є територіальні громади, які запобігатимуть поширенню інфекційних та соціально небезпечних хвороб серед своїх жителів. Одним із індикаторів виконання Стратегії є кількість громад, що приєдналися до громадських ініціатив подолання ТБ «Громада вільна від туберкульозу».

3. Посилити підтримку досліджень і впровадити інновації для подолання ТБ зі швидким використанням нових технологій у протидії ТБ, забезпеченням їх максимального впливу та просуванням із практичним застосуванням отриманих результатів.

Раніше МОЗ затвердило накази, що регламентують роботу лабораторної мережі з діагностики туберкульозу.

За матеріалами ЦГЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити групу крові: алгоритми

Скачайте алгоритми визначення групи крові. Докладні інструкції враховують необхідне обладнання, документацію та правила техніки безпеки
86921

Програма підвищення кваліфікації «Нові вимоги до інфекційного контролю: від ВІК до утилізації відходів» — 30 балів БПР

Пройдіть онлайн-інтенсив Вищої школи головної медсестри, щоб упевнитися, що дотримуєтеся всіх вимог законодавства і нових правил щодо організації інфекійного котролю
3569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді