В Україні впроваджують електронну систему контролю за обігом медичного канабісу

Електронна інформаційна система має забезпечити прозоре регулювання обігу медичного канабісу на кожному з його етапів

Набрав чинності Закон про медичний канабіс

КМУ постановою від 25.07.2024 № 857 затвердив Положення про електронну інформаційну систему обліку вирощених рослин конопель для медичних цілей, переміщення таких рослин, продуктів їх переробки, рослинної субстанції канабісу, вироблених (виготовлених) із них лікарських засобів на всіх етапах обігу та порядок її функціонування (далі — Постанова № 857).

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Порядок функціонування електронної системи передбачає, що усі операції з медичним канабісом медики фіксуватимуть й обліковуватимуть упродовж наступного дня після їх здійснення. Ідеться про понад 30 видів операцій щодо більш ніж 10 об’єктів обліку.

Серед іншого, у системі фіксуватимуть виробництво насіння медичного канабісу, посів, клонування, посадку рослин і садивного матеріалу, відправлення зразків на лабораторне дослідження, збір рослин, перевезення, купівлю, виготовлення ліків, знищення відходів, відпуск в аптеці тощо. Обліку підлягатиме насіння, садивний матеріал, рослини, внутрішньоаптечні заготовки, ліки, відходи тощо. Усі види діяльності, пов’язані з медичним канабісом, ліцензуватимуться.

Міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко зазначив, що кожна рослина канабісу і виготовлена з неї одиниця продукту матиме унікальний ідентифікатор, що забезпечить повний контроль над їх обігом і дасть змогу гарантувати якість і безпеку ліків. За потреби МОЗ зможе відстежити шлях продукту від виробника до пацієнта та виявити можливі порушення за допомогою електронних інструментів.

Власником та адміністратором електронної системи стане Держлікслужба. Проте вона обмінюватиметься даними з іншими державними системами і реєстрами.

Зареєструватися і користуватися системою зможуть суб’єкти обліку (ліцензіати), уповноважені особи Держлікслужби, МОЗ, Нацполіції та СБУ. Доступ до системи буде безоплатним, цілодобовим і здійснюватиметься з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Постанова № 857 набере чинності 16 серпня 2024 року. Очікується, що система запрацює у жовтні 2024 року.

МОЗ наголошує, що використання канабісу у немедичних (рекреаційних) цілях, як і раніше, заборонене. Ліки на основі канабісу пацієнт зможе отримати відповідно до медичних показань, виключно за призначенням лікаря і за електронним рецептом.

Раніше МОЗ скасувало 30 облікових медичних форм та документів.

За матеріалами КМУ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді