Президент видав п’ять указів для підтримки медичної спільноти

Президент України Володимир Зеленський з нагоди Дня медичних працівників видав п’ять указів, що покликані підтримати медичну спільноту всієї країни

Президент видав п’ять указів для підтримки медичної спільноти

Укази для підтримки медичної спільноти вже набули чинності

Як знайти актуальну грантову програму

1. На військовій службі лікарі одразу ставатимуть офіцерами.

Внесені зміни до положення про військову службу, які передбачають, що лікарі, яких призивають на військову службу, одразу отримуватимуть офіцерське звання (молодшого лейтенанта). Отже, служитимуть виключно за своїм фахом.

Підстава — Указ Президента України «Про внесення змін до Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України» від 26.07.2024 № 486/2024.

2. Сільська медицина отримає більше фінансування, а медики — компенсацію витрат на житло.

Президент доручив КМУ у 2025 році встановити підвищений коригувальний коефіцієнт і збільшити капітаційну ставку в програмі медичних гарантій для закладів первинки, що обслуговують сільське населення. Відтак за кожного пацієнта медики отримуватимуть більше коштів. Це не лише створить можливості достойної оплати праці лікарів і медичних сестер у сільській місцевості, а і заохотить фахівців повертатися в село та служити громаді.

Окрім того, президент доручив вжити заходів із покращення доступу до ліків у віддалених громадах. Ідеться про доставку ліків операторами поштового зв’язку, у тому числі за програмою «Доступні ліки». Також КМУ має упровадити стимули для використання наявної інфраструктури та розглянути можливість розширити мережу аптечних закладів і ЦПМСД, що провадять діяльність, пов’язану з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, для покриття та забезпечення доступу пацієнтів до цієї категорії препаратів. Заплановані заходи пов’язані, зокрема, зі збільшенням паліативних, складних пацієнтів, травм, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України.

Наступного року КМУ запустить програму, яка дасть змогу забезпечити медичних працівників житлом, якщо вони забажають заповнити критичні вакансії в лікарнях спроможної мережі. Держава компенсуватиме таким медпрацівникам лізингові платежі на житло.  

Громади, які вже зараз бачать потребу в медпрацівниках зможуть укласти регіональні контракти на їхню підготовку в закладах вищої освіти. Місцеві адміністрації отримали доручення відновити такий механізм планування та забезпечення кадрами.

Підстава — Указ Президента України «Про заходи щодо забезпечення доступності медичної і реабілітаційної допомоги, лікарських засобів та медичних виробів у сільській місцевості» від 26.07.2024 № 483/2024.

3. Інститут травматології та ортопедії НАМН України отримав статус національного. 

Цей заклад щотижня проводить по 300 операцій, 90% з яких найвищого рівня складності. Основний акцент — багатогодинні реконструктивні операції, які дають змогу повернути поранених і постраждалих до повноцінного життя. Сьогодні 2/3 пацієнтів закладу — це захисники України, і вже понад 40 000 військових отримали допомогу саме тут.

Підстава — Указ Президента України «Про надання державній установі «Інститут травматології та ортопедії Національної академії медичних наук України» статусу національного» від 26.07.2024 № 484/2024.

4. 47 медиків із різних областей України отримали державні нагороди (ордени, медалі) та звання заслужених лікарів і працівників охорони здоровʼя. 

5 медиків отримали ордени «За заслуги» ІІ та ІІІ ступенів, ще стільки ж — ордени «За мужність» ІІІ ступеня. Серед нагород є й посмертна: нагородили Світлану Лукʼянчик — загиблу лікарку з Охматдиту. 

2 медики отримали орден княгині Ольги ІІІ ступеня, 3 медики — медаль «За врятоване життя». 2 медики стали Заслуженими донорами України. 23 лікарі — Заслуженими лікарями України. Ще 7 медиків відтепер мають звання «Заслужений працівник охорони здоровʼя». 

Підстава — Указ Президента України «Про відзначення державними нагородами України» від 26.07.2024 № 478/2024.

5. Дворічні й довічні стипендії за сумлінну працю й особисті досягнення.

30 видатних діячів галузі охорони здоров’я, які досягли сімдесятирічного віку, отримали довічні державні стипендії за особисті досягнення. Ще 58 працівників галузі охорони здоров’я за вагомий внесок та сумлінну працю нагороджені дворічними державними стипендіями.

Підстава — Указ Президента України «Про призначення державних стипендій видатним діячам охорони здоров'я» від 26.07.2024 № 485/2024.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5894

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді