Компанія з медичного кейтерингу Foodicine спільно з відомою дієтологинею Світланою Фус створила нове лікарняне меню. Головна мета — довести, що харчування в державній лікарні може бути гідним: збалансованим за макро- та мікронутрієнтами, смачним і оригінальним як, наприклад, варенички з мʼясом або брускети з хумусом, та естетично привабливим.
За всіма створеними стравами — велика робота. Адже дотримувати усіх норм наказу МОЗ «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Наказ № 931) — серйозний виклик.
Дієтологиня та експертка зі здорового харчування Світлана Фус була вражена перебільшеними нормами цукру та простих вуглеводів для пацієнтів. Тому користь від харчування в лікарні намагалась забезпечити активним додаванням овочів до лікарняного раціону, його урізноманітненням і зміною страв. Адже їжа — це також важлива частина лікувального процесу.
Співпраця зі Світланою Фус стала можливою завдяки прагненню CEO Foodicine Тетяни Коваль до змін у системі медичного харчування:
«Ми дуже хочемо, щоб українські пацієнти знали, що вони мають право на гідне, якісне та смачне харчування в лікарнях, і щоб епоха баночок і передач від родичів залишилась в минулому».
Раніше команда громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» проаналізувала колізії законодавства щодо харчування пацієнтів в Україні. Ознайомтеся з проблемами раціонів на основі Наказу № 931 та пропозиціями щодо їх осучаснення.