Харчування пацієнтів у медичних закладах України: ініціювання змін

Автор
президент спілки «Академія харчування пацієнтів»
Команда ГС «Академія харчування пацієнтів» разом із лікарем-дієтологом Надією Мельничук та кандидатом юридичних наук, юрисконсультом Анастасією Матвійчук зібрали та дослідили чинні нормативно-правові акти, якими необхідно керуватися під час організації харчування в лікувальному закладі

Харчування хворих — невід’ємна частина загального лікувального процесу. Фінансування харчування у лікувальному закладі відбувається за державний кошт, тому держава вимагає дотримання певних законодавчих актів. Це закони, постанови Кабінету Міністрів, накази МОЗ та інші документи нормативно-правового характеру.

Харчування пацієнтів: нормативно-правові акти

У пригоді стануть також акти рекомендаційного характеру та інструктивні листи МОЗ.

З огляду на чималу нормативну базу складається враження, що держава подбала про врегулювання всіх аспектів харчування пацієнтів.

Однак, команда громадської спілки «Академія харчування пацієнтів» (далі — АХП, Спілка) вважає, що значна частина положень цих норм втратила актуальність та потребує перегляду.

Такої ж думки й президент Асоціації дієтологів України, завідувач кафедри громадського здоров’я та нутриціології НУБіП України, кандидат медичних наук, професор Олег Швець:

«З моменту прийняття Наказу № 931, який регулює організацію лікувального харчування в закладах охорони здоров’я, минуло 10 років. Це дуже багато для медичної науки і практики.

Щодня публікуються результати наукових досліджень, які зумовлюють потребу практичних змін у лікувальному процесі, включаючи організацію харчування стаціонарних пацієнтів.

Ми бачимо оновлені принципи організації харчування пацієнтів у закладах охорони здоров’я такими, які прискорять одужання хворих, забезпечать отримання ними задоволення від споживання їжі у госпітальній їдальні та одночасно вдосконалять дотримання вимог з безпечності та якості харчування.

Це складні та амбітні  завдання.  Тому Асоціація дієтологів України має намір протягом 2024 року зібрати робочу групу, яка буде координувати зміни в Наказі № 931 та інших нормативно-правових актів. До групи увійдуть практикуючі дієтологи, які зараз працюють в закладах охорони здоров’я і мають досвід організації лікувального харчування у сьогоднішніх умовах».

Члени АХП також готові ініціювати створення робочої групи чи долучитися до роботи такої з метою осучаснення застарілих дієтологічних норм Наказу № 931 редакції 2013 року.

Щодо очікувань і реальності, то в АХП дуже вболівають за фактичне втілення ХАССП (HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points, аналіз ризиків та критичні контрольні точки) на харчоблоках українських лікарень, адже правова норма щодо цього на папері є. Хоча далеко не всі медичні заклади її дотримують.

Спілка наголошує, що настав час створити новий документ-регулятор харчування пацієнтів, який би відповідав сучасним нормам дієтології. Такий документ має враховувати практику надання послуги харчування пацієнтів за стандартами ХАССП на харчоблоках лікарень та механізми взаємодії лікарень в рамках цього ж стандарту з аутсорс-компаніями. Адже медичні установи за умов існування та реалізації сучасних дієвих стандартів можуть досягати високої ефективності – і під час надання послуги харчування пацієнтам, і під час використання простору території лікарень, (коли, до прикладу, організація харчування делегується кейтеринговій компанії, звільнене приміщення харчоблока перетворюється на станцію переливання крові, пральню, комори тощо).

Команда АХП наголошує на важливості синхронізації з Європою у сфері організації харчування пацієнтів. Звісно, нам варто не копіювати досвід іноземних колег, а поєднувати найуспішнішу власну практику із найефективнішою закордонною.

АХП досліджує іноземний досвід і готова інформувати про нього українських аутсорс-постачальників послуги харчування пацієнтів. Щодо аутсорс-досвіду в сфері лікувального харчування, то він у засновників і учасників АХП також є.

Громадська спілка «Академія харчування пацієнтів» надзвичайно зацікавлена, щоб послуга харчування у закладах охорони здоров’я України надавалася якісно. Необхідно відійти від застарілих уявлень, що їжа в лікарні несмачна та низькоякісна. Харчування – важлива частина лікувального процесу, яка може та повинна сприяти одужанню пацієнта. Реалізація цього – мета АХП, де збирають і накопичують власний досвід, досліджують прикладні знання іноземних країн, і декларують, що знання учасників Спілки можуть допомогти ринку, незалежно від того, хто надає послугу лікарняного харчування.

Якщо маєте пропозиції на тему харчування пацієнтів або ж надання цієї послуги, чи хотіли б долучитися до роботи Академії харчування пацієнтів – завітайте на сайт Спілки чи сторінки АХП у Facebook чи Instagram і висловіть свою думку, а команда Спілки зробить все, щоб кожен голос почули

(Hazard Analysis and Critical Control Points) що в перекладі — аналіз ризиків та критичні контрольні точки

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді