Уряд ухвалив Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові

Стратегію розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові Уряд ухвалив на період до 2028 року. Також КМУ затвердив план заходів із реалізації документа в 2024—2026 рр.

Донорство крові

Напрями реалізації Стратегії розвитку добровільного безоплатного донорства крові та компонентів крові (далі — Стратегія) відповідають євроінтеграційним зобовʼязанням за угодою про асоціацію між Україною та ЄС, наголосив КМУ. Крім того, в умовах війни стале забезпечення потреб в донорській крові та компонентах крові — одна із головних умов обороноздатності та національної безпеки країни.

Стандарти і протоколи, які МОЗ затвердило у 2021—2024 роках

Стратегія спрямована на реалізацію державної політики у сфері охорони здоров’я щодо задоволення потреби населення в безпечній та якісній донорській крові та компонентах крові в достатній кількості. Основні засади реалізації Стратегії:

  • запобігання дефіциту донорської крові та компонентів крові;
  • забезпечення безперервності надання трансфузіологічної допомоги цивільному населенню, а також силам безпеки та оборони.

Згідно з ухваленою Стратегією, пацієнтам не доведеться шукати донорів крові, щоб отримати належну медичну допомогу та боротися за своє життя. Зокрема, молодь заохочуватимуть бути активними, фахівці мотивуватимуть здобувачів освіти добровільно і регулярно ставати донорами крові і їх компонентів. Для цього в закладах загальної середньої та вищої освіти проводитимуть заходи для популяризації донорства крові

Також у суб’єктах системи крові створять підрозділи, відповідальні за залучення донорів крові та її компонентів. Формування бази постійних донорів відбудеться за допомогою системного підходу до планування заготівлі крові та керування запасами компонентів крові.

Раніше МОЗ з партнерами окреслило плани розвитку науки та вдосконалення системи медичної освіти на 2024—2027 роки.

За матеріалами КМУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4996

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді