Президент підписав закон, що врегульовує зберігання та використання репродуктивних клітин загиблих захисників

Новий закон дозволить безоплатно зберігати репродуктивні клітини захисників і захисниць три роки після загибелі особи або визнання її померлою в установленому порядку

Президент підписав закон, що врегульовує зберігання та використання репродуктивних клітин загиблих захисників

Президент підписав законопроєкт № 10448 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження генофонду Українського народу» (далі — Законопроєкт № 10448), розроблений для захисту інтересів захисників та їхніх родин. 

Як заповнити і подати антикорупційну декларацію: шпаргалка

Законопроєкт № 10448 передбачає безоплатне зберігання репродуктивних клітин захисників і захисниць упродовж трьох років після загибелі особи або визнання її померлою в установленому порядку. Після закінчення цього строку можливе подальше зберігання таких клітин за рахунок іншої особи, завчасно визначеної у розпорядженні власника репродуктивних клітин.

Відтак документ допоможе реалізувати право загиблих захисників і захисниць на біологічне батьківство/материнство.

Законопроєкт № 10448 набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і почне діяти через три місяці з дня набрання чинності, крім пункту, що врегульовує безплатне зберігання біоматеріалу. Ця норма запрацює одночасно з набранням чинності. Тож чекаємо на офіційну публікацію документа.

Раніше Уряд затвердив Порядок використання коштів для пілотного проєкту безоплатного зубопротезування ветеранів.

За матеріалами ВРУ та Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4999

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді