Видано посібник для дитячих медичних сестер відділень новонароджених

На днях в Івано-Франківському обласному перинатальному центрі представили новий посібник для дитячих медичних сестер відділень новонароджених, розроблений за підтримки україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини»

Посібник презентували члени авторського колективу, професор кафедри педіатрії Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького Дмитро ДОБРЯНСЬКИЙ і старша медична сестра відділення інтенсивної терапії новонароджених Київської міської дитячої клінічної лікарні №2 Жанна АНДРІЄЦЬ.

«Це унікальне видання для України, бо досі в медичних пологових закладах, перинатальних центрах та дитячих лікарнях не було довідників для середнього медичного персоналу. Новонароджена дитина — це пацієнт, який потребує особливої уваги, зібраності та терпіння. Особливо коли йдеться про малюка, що потрапляє до палати інтенсивної терапії. Тоді головними «охоронцями» його життя стають медичні працівники. Саме медсестри виконують більшість медичних маніпуляцій, відстежують стан дитини та доглядають за медичним обладнанням, і від їхнього рівня знань та навичок залежить найдорожче — життя дитини», — наголосила обласний неонатолог Людмила ТАЧИНСЬКА.

У посібнику розглянуто такі питання:

  • виконання маніпуляцій та кроків надання допомоги при найбільш загрозливих станах дітей;
  • оптимальна послідовність дій при маніпуляціях;
  • навички спілкування з батьками хворої дитини;
  • вибір та використання розхідних матеріалів;
  • сучасні досягнення неонатології та інтенсивної терапії;
  • зміни чинного законодавства Міністерства охорони здоров’я України.

Докладно наведено понад 20 практичних питань із ілюстраціями до маніпуляцій та правильного розташування обладнання у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді