10 листопада набрали чинності зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність

Як формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність (МВТН) з вагітності та пологів жінці після 30 тижня вагітності

10 листопада набрали чинності зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність

10.11.2023 набрав чинності наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я» від 18.10.2023 № 1810.

Страхування професійної відповідальності медпрацівників

За відсутності медичних протипоказань вагітна жінка може перенести допологову частину відпустки тривалістю 70 к. дн. частково або повністю на період після пологів (починаючи з дня пологів). Загальна тривалість відпустки з вагітності та пологів не змінюється — 126 к. дн., 140 к. дн. — якщо жінка народила двох і більше дітей або якщо були ускладнені пологи, 180 к. дн. — жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Відповідні норми діють із 29 липня 2023 року, коли набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей використання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами» від 04.05.2023 № 9271 (далі — Закон). Він уніс зміни:

  • до статті 178 Кодексу законів про працю України;
  • статті 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР;
  • статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.1991 № 796-XII;
  • статті 18 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV.

Для того щоб реалізувати процедуру на практиці, МОЗ на виконання Закону наказом від 18.10.2023 № 1810 унесло зміни до Порядку формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затвердженого наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066 (далі — Наказ № 1810; Порядок № 1066). Зміни діють із 10 листопада 2023 року.

Вагітна жінка, яка бажає розпочати декретну відпустку пізніше 30 тижня вагітності, має подати заяву лікареві, який веде вагітність.

Як було

Якщо жінка спостерігалася в лікаря під час вагітності, лікар із початком 30 тижня вагітності формував пацієнтці МВТН за категорією «Вагітність та пологи». Саме із цієї дати жінка мала йти у декретну відпустку.

На підставі МВТН формувався електронний лікарняний, який автоматично потрапляв до роботодавця.

Якщо жінка бажала продовжити працювати, вона могла це зробити. Але кількість днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами зменшувалася пропорційно до кількості днів, які вона продовжувала працювати. Окрім того, зменшувався і розмір допомоги з вагітності та пологів, оскільки він обумовлений фактичною тривалістю відпустки.  

Як стало

Вагітна жінка за власним бажанням зможе після 30 тижня вагітності визначити дату початку відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо вона хоче розпочати відпустку із 30 тижня вагітності, нічого додатково робити не потрібно — за замовчуванням МВТН буде сформовано з 30 тижня вагітності.

Жінка, яка хоче продовжувати працювати після 30 тижня вагітності, під час першого візиту до лікаря після початку 30 тижня має подати заяву лікареві, який веде її вагітність. У заяві потрібно зазначити дату, з якої формувати МВТН. Якщо пологи стануться до зазначеної в заяві дати, МВТН буде сформований із дати пологів.

Означений процес не впливатиме на загальну тривалість МВТН і відпустки відповідно. Це, своєю чергою, не призводитиме до зменшення розміру допомоги з вагітності та пологів.

Форма заяви на ім’я керівника закладу охорони здоров’я, яку має подати жінка, наведена в додатку 3 до Порядку № 1066 у редакції Наказу № 1810.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Опіки: стандарт медичної допомоги

МОЗ наказом від 09.10.2023 № 1767 затвердило Стандарт медичної допомоги (далі — СМД) при опіках. Документ містить інформацію про надання медичної допомоги при опіках та подальшу реабілітацію пацієнтів
3505

СОП «Гігієнічна обробка рук»: зразок

До Всесвітнього дня гігієни рук тримайте зразок СОП. Документ допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
2488

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
2983

СОП «Миття рук»: зразок

Зразок СОП допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
2841

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді