МОЗ розповіло, як просувається реформування роботи ВЛК і МСЕК

МОЗ продовжує працювати над виконанням рішення РНБО щодо військово-лікарської експертизи в ЗСУ, що було введене в дію указом Президента України

МСЕК документи

МОЗ та НСЗУ оновили специфікації та умови закупівлі медичних послуг за пакетом «Медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки». Серед іншого, встановили граничні строки проведення досліджень і медоглядів військовозобов’язаних, а саме:

  • медичні огляди щодо придатності до військової служби — не більше ніж 4 робочі дні;
  • лабораторні дослідження — не більше ніж 3 робочі дні;
  • інструментальні дослідження — не більше ніж 3 робочі дні.

Голови обласних військових адміністрацій, керівники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) і працівники закладів охорони здоров’я повинні дотримуватися вказаних строків. Також вони повинні організувати раціональні маршрути проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) і контролювати, щоб військовозобов’язані проходили медогляди за окремою чергою.

Є поступ і на шляху до повної цифровізації процесів. Медики, які працюють у ВЛК при ТЦК, використовують електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ). За потреби вони можуть переглядати записи інших лікарів, внесені в ЕСОЗ, створювати електронні направлення на необхідні діагностичні процедури тощо. 

Також МОЗ разом із НСЗУ із залученням Командування Медичних сил ЗСУ проводять постійні навчальні заходи для працівників ВЛК, у тому числі щодо порядку проходження військово-лікарської експертизи. 

Водночас тривають перехресні перевірки щодо обґрунтованості рішень про встановлення інвалідності, які були ухвалені після 24 лютого 2022 року. Їх проводять робочі групи, які МОЗ визначило своїм наказом на виконання рішення РНБО.

Раніше МОЗ нагадало, які документи необхідні для проходження МСЕК.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
66374

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді