Онкоцентри мають підготувати приміщення для роботи лінійних прискорювачів до травня 2024 року

Медзаклади, які не впораються з підготовкою, не отримають обладнання

Онкоцентри мають підготувати приміщення для роботи лінійних прискорювачів до травня 2024 року

Державне підприємство «Медичні закупівлі України» придбало на замовлення МОЗ за державний кошт 15 інноваційних систем лінійних прискорювачів «Elekta Harmony». Їх отримають онкоцентри Сумської, Рівненської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Полтавської, Черкаської, Херсонської, Волинської, Івано-Франківської, Одеської, Кіровоградської, Харківської областей і Національний інститут раку. 

Як актуалізувати ліцензію на медичну практику

За словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, це була перша централізована закупівля дороговартісних лінійних прискорювачів у такій великій кількості. У результаті вдалося заощадити 482 млн грн. Забезпечити поставки лінійних прискорювачів у всі онкоцентри заплановано до травня наступного року.

Очільник МОЗ наголосив, що іншу частину роботи мають виконати медзаклади. Вони повинні забезпечити готовність прийняти, змонтувати та запустити в роботу лінійний прискорювач. Кожен керівник онкоцентру взяв на себе відповідне зобов’язання на етапі, коли формувався розподіл. Кінцевий термін – травень 2024 року. Онкоцентри, які не впораються з підготовкою, не отримають обладнання

За допомогою лінійних прискорювачів лікарі здійснюватимуть точне, ефективне і персоналізоване лікування ракових пухлин із мінімальними побічними ефектами для пацієнтів. Обладнання дає змогу безпосередньо впливати на ракові клітини чи пухлини. Відтак лікування важких стадій онкології може відбуватися без хірургічного втручання та з більшою ефективністю.

Раніше МОЗ повідомило, що медзаклади отримають нове обладнання для знезараження медичних відходів.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді