Як і де працюватимуть мобільні аптеки: роз'яснення Держлікслужби

Створювати мобільні аптеки зможуть суб’єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Держлікслужба пояснила, як і коли буде організовано цей процес

Як і де працюватимуть мобільні аптеки: роз'яснення Держлікслужби

Уряд ухвалив рішення, яким дозволив створювати створювати мобільні аптечні пункти. Про це нагадали у Держлікслужбі.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Ідеться про постанову КМУ «Про внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)» від 04.08.2023 № 809 (далі — Ліцензійні умови). Зміни наберуть чинності 18 листопада.

Мобільні аптеки працюватимуть виключно в сільській місцевості, де немає стаціонарних аптечних пунктів. А на період воєнного стану — також на прифронтових територіях та в зонах надзвичайних ситуацій. Створювати такі аптеки зможуть суб’єкти господарювання, які мають ліцензії з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. Тож мобільні аптеки функціонуватимуть як транспортний засіб ліцензіата.

Оновлені Ліцензійні умови визначають вимоги щодо створення мобільних аптек. Зокрема:

  • наявність водія та щонайменше одного фармацевтичного працівника, який безпосередньо відпускатиме лікарські засоби (мати завідувача в мобільній аптеці не обов’язково);
  • наявність автомобіля, який повинен містити:
    • напис «мобільний аптечний пункт» а зовнішніх поверхнях;
    • інформацію про належність до ліцензіата;
    • необхідну площу для забезпечення належного зберігання та реалізації лікарських засобів, медичних виробів, розміщення касового апарата, холодильного обладнання, місця для санітарної обробки рук; здійснення контролю за температурою і відносною вологістю повітря.

Контролюватиме діяльність мобільних аптек Держлікслужба. Відомості про відповідні автомобільні транспортні засоби необхідно внести до ліцензійного реєстру, а маршрут мобільного аптечного пункту надати Держлікслужбі та органу місцевого самоврядування повідомленням.

Увага! Заборонено використовувати один мобільний аптечний пункт одночасно двом і більше ліцензіатам.

Асортимент лікарських засобів, які можна буде придбати у мобільній аптеці, визначатиме ліцензіат. Відпускатимуть як безрецептурні, так і рецептурні ліки (за наявності електронного або паперового рецепта). Також будуть доступні препарати, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Водночас продавати наркотики, психотропні речовини і прекурсори в мобільних аптеках заборонено.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді