Декомунізація в медичній сфері ще попереду — голова НСЗУ Наталія Гусак

Наталія Гусак поділилася власними думками щодо медичної реформи та головних завдань розвитку охорони здоров'я в Україні

Наталія Гусак

Голова НСЗУ Наталія Гусак в інтерв'ю виданню «Телеграф» розповіла про свої поїздки в регіони та оцінила розвиток медичної системи в Україні.

Як формувати собівартість медичних послуг: тренінг

Наталія Гусак розповіла, що часто їздить в регіони без попередження, щоб побачити, що там відбувається насправді. Під час останніх відряджень вона концентрує увагу на роботі керівників громад, міст і обласних рад, тому що саме вони є власниками медичних закладів в Україні

Про зміни у фінансуванні медзакладів пані Гусак зауважила:

«У нас трансформація галузі почалась з величезних змін в системі господарювання медичних закладів. Вони перейшли з бюджетного законодавства в господарське, у них всіх є засновники, вони функціонують в межах свого фінансового плану. За те, як медзаклади розпоряджаються коштами, які їм сплачує НСЗУ, відповідальні керівник закладу і його власник. Керівництво закладу розробляє фінансовий план, а засновник його затверджує».

Голова НСЗУ наголосила й на тому, що в медичній системі України все ще залишається багато застарілого, типово радянського:

«Ми проводимо декомунізацію — змінюємо назви вулиць, зносимо пам'ятники. Але декомунізація в медичній сфері ще попереду. Вона не в змінах підходів, нових концепціях чи реформах. Основна декомунізація має відбутися в головах лікарів і пацієнтів. Наша медична система покращиться не завдяки гарним ремонтам, великій кількості сучасного обладнання, а коли зміниться культура взаємодії медичних працівників і пацієнтів».

Раніше Кабмін ухвалив постанову, якою дозволив ліцензіатам з роздрібної торгівлі лікарськими засобами утворювати мобільні аптечні пункти.

За матеріалами сайту НСЗУ

Статичний блок для новин

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді