В Україні посилюється боротьба проти тютюнокуріння

Народні депутати та експерти з громадського здоров’я на прес-конференції 1 лютого презентували результати всеукраїнського дослідження Київського інституту соціології щодо тютюнокуріння за 2015 рік

Опитування проводилось у всіх областях України окрім Автономної Республіки Крим. За його результатами, поширеність щоденного куріння серед жителів України старших за 18 років становить 24%: серед жінок — 9% та серед чоловіків — 42,4%. Це майже не відрізняється від показників 2014 року, тому був зроблений висновок, що у 2015 році не було реалізовано жодного ефективного заходу антитютюнової кампанії.

Також дослідження виявило цікавий факт. Респондентів, котрі повідомили, що вони курять, попросили показати попереджувальне зображення на пачці цигарок. Виявилось, що десять типів таких застережень використовуються виробниками неравномірно. Найбільше зафіксовано пачок із попередженням про рак легень (33%), найменше — спрямованих на жінок, про старіння шкіри і шкоду під час вагітності (по 4%), тоді як частотність кожного зображення має становити 10%. Експерти схильні вважати, що це впливає на поширеність тютюнокуріння у жінок. Також серед факторів впливу були названі ароматизатори у цигарках і «гламурний» дизайн виробів.

Тож пропонується законом заборонити продаж ароматизованих сигарет і привести маркування пачок до мінімальних вимог ЄС. Про це був розроблений законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» № 2820, інформацію про який можна переглянути за посиланням.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді